perjantai 26. heinäkuuta 2019

Vaikeinta sijoittamisessa


Sijoittaminen on periaatteessa hyvin helppoa. 

Otetaan esimerkiksi kaveri, joka ei tiedä sijoittamisesta, taloudesta tai yrityksistä yhtään mitään. Hän kuitenkin haluaisi säästää vähän ekstraa eläkepäiviensä varalle, jotka häämöttävät 20v päässä. Pikaisen googlettelun jälkeen hän alkaa säästää säännöllisesti koko maailman kattavaan osakeindeksirahastoon, koska uskoo vielä nuorehkona kestävänsä markkinan heilahtelut (osakeriskin) hyvin.

Hän sijoittaa ensin vaikkapa 10 000 € ja tämän jälkeen 100 € automaattisesti kuukausittain ja tuotto odotus on kuusi prosenttia. Kaverimme ei seuraa markkinoita, ei katsele salkkuaan, ei lue talousuutisia tai blogeja eikä siis 20v päästä tiedä yhtään enempää sijoittamisesta kuin aiemminkaan. Silti hänelle olisi kertynyt mukava 80 000€ potti ja lisäksi hän olisi todennäköisesti pärjännyt reilusti keskivertosijoittajaa paremmin.*

Mielestäni on hauska ajatus, että vaikka tämä kaverimme menisi kysymään mielipidettä sijoituksestaan maailman parhailta rahoituksen professoreilta tai salkunhoitajilta, kukaan heistä ei voisi sanoa että eihän tuossa ole järkeä. Professorit nyökyttelisivät päätään, eikä salkunhoitajillakaan olisi varaa liiaksi naureskella - vaikkei kaverimme tiedä sijoittamisesta juuri mitään.

Miksi tälläinen yksinkertainen buy & hold tuntuu kuitenkin olevan niin kovin vaikeaa ? Miksi rahastosijoittajien tuotot ovat pienemmät kuin rahaston tuotot ? (nk. Behavior gap) 

Kaksikymmentä vuotta on äärimmäisen pitkä aika olla yhtä kärsivällinen kuin esimerkkisijoittajamme. Se on noin 25% elämästämme. 240 kuukautta, 7300 päivää. Siihen mahtuu työura, lasten saanti, lasten muutto pois, avioituminen, ehkä erokin, useampi poliittinen kriisi ja ties mitä muuta. 

Nykyään asioita vielä mutkistaa valtava määrä informaatiota sormenheilautuksen päässä. Esimerkkisijoittajamme onni saattoi olla se, että häntä eivät markkinat kiinnostaneet pätkääkään. Itse luen keskimäärin varmaan pari talousuutista päivässä ja päälle pari blogitekstiä viikossa. Se tekee 16 520 juttua 20v aikana. Noin monta kertaa joudun ainakin alitajuisesti pohtimaan pitäisikö tehdä jotain. Mitä tämä tarkoittaa ? Minne markkinat ovat menossa ? Osta ? Myy ? Pidä ?  Onko siis ihme, että buy & hold on vaikeaa ?

Tämän päivän uutissatoa:


Vaikka jutut mielenkiintoisia ovatkin, niin luultavasti näissä ei ole juuri sellaista tietoa, joiden perusteella sijoittajan kannattaisi tehdä päätöksiä suuntaan taikka toiseenkaan.

On hyvin vaikea olla reagoimatta päivästä toiseen. Ja sitä pitäisi tehdä vuosikymmenten ajan. Rohkenisinkin väittää, että nykypäivänä vaikeinta sijoittamisessa on paradoksaalisesti olla tekemättä yhtään mitään.

The first rule of compounding: Never interrupt it unnecessarily.

-Charlie Munger

Don't do something, just stand there.

-Jack Bogle

* Oletan tässä, että tuotto-odotus lopulta toteutuu. 6 % lienee realistinen (nominaali) tuotto-odotus tällä hetkellä.
* Kulujen jälkeen indeksisijoittaja on historiallisesti ollut esim. aktiivisiin rahastoihin nähden vahvoilla, vaikkei markkinaa tuotossa voitakkaan. (Eivät kokonaisuutena nimittäin voita muutkaan.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti