torstai 19. maaliskuuta 2020

Alennusta alennuksella: Baby Buffet & Pershing Square, Naspers


Alla muutamien viime päivien pohdintoja lyhyessä muodossa. Poikkeuksellisesti tällä kertaa yksittäisistä osakkeista, joista en hetkeen ole kirjoitellut.

Koko markkina on syöksynyt alas viime päivinä, joten hyviä oston paikkoja lienee tarjolla. Varmasti toki tiedämme vasta vuoden parin päästä, että onko nyt hyvä olla ostolaidalla. Ainakin tilastollisesti -25-30 % laskuun on kannattanut olla ne kuuluisat ostohousut jalassa farkkujen sijaan. Virus tulee toki joka tapauksessa iskemään talouteen kovaa, mutta joskus koronastakin toivutaan. 

Alla muutama mr.markkinan tämänhetkinen epäloogisuus (niitä lienee muitakin), jossa 50 sentillä näyttäisi saavan euron, tai aika lähelle ainakin.


Ackman ja Pershing Square

Bill Ackman (a.k.a "Baby Buffet) twiittasi eilen vedoten US presidenttiin, että yhteiskunta pitäisi laittaa säppiin 30 päivän ajaksi. (Mies ei normaalisti turhia twiittaile, vaan tilillä yleensä radiohiljaisuus.)

Myöhemmin hän esiintyi CNBC:llä kertoen näkemyksensä, jonka pahin skenaario oli aika jäätävä, mutta kertoi kuitenkin olleensa ostolaidalla, koska jos toimenpiteet tehdään niin viruksen aiheuttamista ongelmista on mahdollista myös bisnesten selvitä.



Mielenkiintoisia näkemyksiä. Yhtä lailla mielenkiintoinen on herran noteerattu rahasto Pershing Square  CEF (closed end fund), tikkeri PSH, joka treidaa tällä hetkellä melkoisella alennuksella NAV:iin.


NAV-alennus on vaihdellut 36-40 % välillä viime viikkoina. Tämä on mielestäni aika hurjaa, jos ajattelee että NAV-koostuu pääasiassa isoista pörssilistatuista likvideistä yhtiöistä. Laskeneita yhtiöitä 35-40% lisäalella siis tarjolla.

Rahaston hallinnointikulu on 1,5 % + 16 % tuottopalkkio kun rahasto ylittää korkeimman arvonsa (hwm - high water mark). Ei siis kallis hedgerahastoksi, mutta ei nyt halpakaan. Mielestäni Pershingin alennus on kuitenkin liian raju. Ja riippuen siitä paljonko Ackmaniin uskoo salkunhoitajana, alennuksen pitäisi mielestäni olla jotain -24% ja jopa preemion väliltä. *

(PSH on toki treidannut normaalistikin pari viime vuotta 20 % alella NAV:iin tai enemmänkin, joten ei sitä ehkä ihan heti olla kuromassa nollaan.)

Lisäksi Acman tiedotti 3.3.2020, että on varautunut ryminään koronaviruksen takia ja tämän takia PSH ei ole tippunut jyrkänteeltä alas niin kuin moni muu. Tarkemaa tietoa hedgeistä ei vielä ole julkaistu. 

Rahasto myös tuntuu ostavan omia osakkeitaan rankalla kädellä, mikä on yleensä ihan kiva juttu. Rahaston firmat näyttäisivät myös olevan ns. laatukamaa.

Positioita on seuraavissa yhtiöissä (Starbucks taitaa olla myyty*)








 Päivitys 26.3 - Starbucks ostettu takaisin. Lisäksi Ackmanin hedget paljastuivat shorteiksi High Yield / Corporate luottotuotteisiin (tarkemmin indeksi CDS - tuotteita). Koska spreadit räjähtivät koronakriisissä, onnistui Ackman muutamaan 27 M $ hedget 2,6 miljardiksi dollariksi. Ei paha. Enää hedgejä ei ole.

Naspers & Tencent
Tässä toinen asia, jota pääkoppani ei käsitä.  Teknologiajättien Naspersin (NPSNY) ja Tencentin (TCEHY) kehitys on mennyt ihan eri suuntiin viime aikoina. Naspers on Tencentin suurin omistaja vastikään Amsterdamiin listatun Prosusin (PRX.AS) kautta, joten yhtiöiden pitäisi kaiken järjen mukaan treidata lähellä toisiaan.









Teesi lyhyesti:
Naspers (Etelä-Arikkalainen jättiyhtiö) omistaa Tencentistä (vielä suurempi Kiinalainen jättiyhtiö) yhteensä  noin  23 % tytäryhtiönsä Prosuksen kautta.

31% (Prosuksen omistus Tencentistä) * 74 % (Naspersin omistus Prosuksesta)  = ~ 23 %

Tämän omistuksen arvo markkinahintaan on reilusti enemmän kuin koko Naspersin arvo. Tämä kummallinen tilanne on toki ollut jo jonkin aikaa olemassa ja Prosuksen listaus Amsterdamiin oli yksi yritys sulkea valuaatiogap. Kuitenkin, kuten kuvasta näkyy, gap on vain kasvanut viime aikoina markkinaturbulenssissa. Aiemmin osakkeet treidasivat melko lähellä toisiaan, mutta nyt ero on kasvanut. Käytännössä siis koko Naspersin muut toiminnot sijoittaja saa ilmaiseksi ja rahaa jää ylikin.

Lukuja:
Naspers Mcap 19.3.2020 *: ~ 54 mrd usd
Tencent omistuksen arvo (23%): 

  • Tencent osakkeita: 9,55 mrd, josta Prosus omistaa 31% = 2,9605 mrd.
  • Tencent osake 19.3 (HKD): 343 hkd
  • HKD/USD: 7,7613
  • ~ 130,84 mrd usd * 74% (Naspers omistus prosuksesta)  = 96,8 mrd usd

Pelkästään Naspersin omistus Tencentistä on huimasti yli sen nykyisen n. 54 mrd usd markkina arvon.

Tässä voisi olla paikka shortata Tencenttiä ja ostaa Naspersia, en näe miten tämä gap voisi kasvaa tästä vielä älyttömästi. Toki olen ennenkin ollut markkinaa tyhmempi, mutta nyt markkina näyttää kyllä aika tyhmältä.

Ja Naspers/Tencent ei välttämättä huonompi lappu pitkäänkään salkkuun. Fortnitea nuoriso nytkin varmaan hakkaa. Itse siis ehkä ottaisin siksi enemmän longia kuin shorttia.

* Yhtiön käteisvarat ja sijoitukset ylittävät velan, joten Mcap ok arvio yhtiön arvosta.
* Allekirjoittaneella on PSH-osakkeita ja long-short Nasper/Tencent.
* Oletetaan rahaston iäksi 20v. Tuotto-odotus 10% ja Ackman ei tuo mitään hyötyä (ei odotusta ylituotosta tms., joten rahastosta tulee vain 1,5% kulu vuosittain. Reilu arvio rahaston alennuksesta = (1+10%-1,5% / 1+10%)^20 -1 = -24 %. Osingonjako (jota rahasto tekee) ja arvio Ackmanin "alphasta" nostavat tätä arviota, joten tuota voinee pitää "pohjana" NAV-alennukselle. Hyvä myös muistaa, että Ackmanin pitkän aikavälin track on hyvä, vaikka monttuja on matkalla ollutkin.(Valeant, Herbalife)
 Kts. NAV-alennuksen logiiaksta esim. : https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2910842)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti