perjantai 7. joulukuuta 2012

Salkun allokaatio, KiinaOlen viime aikoina havahtunut siihen, että salkussani on vakava allokaatiopuute. Vaikka kehittyvät markkinat ovatkin salkkuyrityksissäni mielestäni melko hyvin edustettuna, niin etenkin Kiina on huomattavan pienessä painossa salkkuyhtiöissäni vaikka valtion merkitys globaalille taloudelle on kiistaton. Joten kuinka päästä kiinni Kiinan talouskasvuun?

Oma mielipiteeni on, että Kiinaan sijoittaessa kannattaisi suosia yrityksiä, jotka hyötyvät kulutuksen kasvusta. Kiinan väestö on vaurastunut talouskasvun siivittämänä huomattavasti mutta  tämä ei ole vielä näkynyt elinkeinorakenteen muutoksena, vaan talous on edelleen hyvin investointivetoinen. Jollain aikavälillä tämä tulee kuitenkin muuttumaan, ja valtion täytyy muuttua kehittyvästä markkinasta kehittyneeksi, ja tässä mielestäni kotimarkkinoilla sekä niiden miljardilla kuluttajalla tulee olemaan suuri rooli. Pitäisin tätä myös turvallisimpana tapana hyötyä Kiinan kasvusta. En halua arvailla milloin talouskasvukasvu lähtee hidastumaan, mutta joskus näin tulee käymään, koska halvan työvoiman tuoma etu katoaa ja tuottavuuden kasvu hidastuu.

Mutta kuinka sijoittaa Kiinaan ja etenkin kulutushyödykkeisiin? Normaalisti tarkoituksenani on tehdä suoria osakesijoituksia, mutta tässä tapauksessa pitäisin suoria sijoituksia turhan riskialttiina. Suuremmissa kiinalaisyrityksissä on lähes poikkeuksetta valtio jollain tapaa mukana ja pienemmistä ei aina tiedä tasan tarkkaan mitä on ostamassa. Jäljelle jäävät siis ETF-sijoitukset, sekä sijoitukset länsimaisiin yrityksiin jotka ovat vahvasti läsnä Kiinan markkinoilla.

Lupaavin tuote oli asiaa tutkittuani ehkä seuraava  ETF: Global X China Consumer ETF (CHIQ), http://finance.yahoo.com/q?s=CHIQ

Tuo vai tuntuu aika kalliilta, ainakin jos katsoo P/E:tä. Kulut (TER) ovat kuitenkin kohtuulliset 0,65 %

Yksi mahdollisuus voisi olla vain perinteinen suora ETF sijoitus indeksiin, esim. iShares FTSE China 25 Index Fund (FXI),

Tällä saisi lisättyä panoa Kiinaan ja P/E on alhaisempi, mutta toisaalta kuluttaja-aspekti jäisi osin pois ja tuo alhainen P/E johtunee juuri siitä että mukana on paljon syklisiä yrityksiä. Myös kulut ovat korkeammat (0,74%)


Toinen varteenotettava vaihtoehto olisi ostaa jotain länsimaista laatuyritystä, joilla on ison skaalan toimintaa Kiinassa. Tässä ei luultavasti menisi pahasti pieleen Coca-Colalla,  McDonald’silla, tai vastaavilla.

Kaiken kaikkiaan omasta salkustani tosiaan puuttuu isompi altistuminen Kiinalle ja tämä on huono asia. Tulenkin jatkossa painottamaan vahvaa jalansijaa Kiinassa/Aasiassa yrityksiä tarkasteltaessa ja ehkä ei olisi hullumpi ajatus ostaa lisäksi ”ytimeen” jotain Kiinaan suuntautuvaa ETF tuotetta. 

Onko sinulla hajautus kehittyville markkinoille kunnossa?

2 kommenttia:

 1. Liittyen tuohon länsimaisen laatuyhtiön ostamiseen, jolla liiketoimintaa Kiinassa, jos ei ole tuttu artikkeli niin kannattaa tutustua. http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2012/09/sinodependency-index

  Itse luonnostelin samansuuntaisia ajatuksia suomalaisista yhtiöistä ja tein malliportfolion http://pitkassajuoksussa.blogspot.fi/2012/11/kotimarkkinat-vs-muu-maailma.html

  Menestyksellistä Vuotta 2013 :)

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen tuo the economistin indeksi. Ainakin tuon perusteella näyttäisi, että sellaisten laatuyhtiöiden valinta, joilla on toimintaa kehittyvillä markkinoilla on toimiva strategia. Täytyy ottaa tämä jatkossa yhdeksi valintakriteeriksi.

  Blogitekstistäsi tuli hyvin selville OMXH:n kansainvälisimmät yritykset. Nappasinkin mm. Amerin ja Metson tarkempaan seurantaan. Konepajojen tiesin olevan hyvin globaaleja mutta esim. Vaisalan ja Amerin melko laaja toiminta ulkomailla oli itselleni uutta.

  Ja tuottoisaa vuotta 2013 sinne myös. Omalla kohdalla vuosi 2012 ei mennyt ihan putkeen, joten tästä ei voi kuin parantaa :)

  VastaaPoista