maanantai 12. marraskuuta 2012

Talvivaara, Geovic, Automodular


Talvivaarasta:

Kevensin oleellisesti Talvivaaraan osuutta salkustani, raskaalla -70% tappiolla. Yhtiö on ollut Viime aikoina erittäin pahoissa vaikeuksissa kaivoksen kipsisakka-altaan vuodon johdosta. Tilanne on jatkunut jo viikon eikä tehdasta ole vielä saatu toimintakuntoon. Voisi ehkä sanoa että kärsivällisyyteni petti ja yhtiö on myös todella pahoissa vaikeuksissa. Kassatilanne on huono ja osakeanti on käytännössä varmasti tulossa. Johtuen alhaisesta osakekurssista toteutuessaan anti laimentaisi nykyisten omistajien osuutta hyvinkin paljon, enkä halua kasvattaa painoani yrityksessä, jota antiin osallistuminen käytännössä edellyttäisi.

Myöskään nyt meneillään olevan ympäristötuhon laajuudesta ja kustannuksista ei ole mitään tietoa ja ne saattavat nousta hyvinkin suuriksi.

Talvivaarassa oli mielestäni potentiaalia, ja on ehkä edelleenkin pitkällä aikavälillä johtuen bioliuotuksesta joka, ainakin paperilla, on erittäin kustannustehokas menetelmä malmin erottelemiseen. Lisäksi malmio on kooltaan iso, ja suunnitelmia tuotannon laajentamisesta ja nikkelin jatkojalostuksesta oli ja on varmaan edelleen pöydällä.

Riskit ovat kuitenkin tällä hetkellä valtavat ja mielestäni on selvää että yritys tulee tarvitsemaan rutkasti lisää pääomaa selvitäkseen ja korot ovat niin korkealla että ainut mahdollisuus on osakeanti. Antiin taas tuskin kukaan osallistuu, yhtiön track recordin tuntien, ellei antihinta ole alhainen joka taas merkitsee suurta osakekannan kasvua. Yleinen ilmapiiri on myös nyt erittäin negatiivinen ja poliittinen riski jopa kaivoksen sulkemiseen alkaa olla jo todellinen.

Ja vaikka tuntuu että tilanne on tietyille poliittisille tahoille kuin taivaan lahja ja keskusteluun liittyy paljon tunteita, eikä niinkään faktatietoa, niin on mielestäni selvää että Talvivaaraan kaivos on aiheuttanut pitkäaikaista haittaa ympäristölle, eikä tämä ole edes omistajan näkökulmasta missään nimessä suotavaa.

Toki toivon hartaasti että ongelmat ennen pikää voitetaan ja kaivos saadaan toimintaan alunperin suunnitellulla tavalla, mutta tuo skenaario vaikuttaa juuri nyt hyvin kaukaiselta. Oman jäljellälevan positioni kanssa aion nyt odotella ja katsella mitä tuleman pitää ja mahdollisesti osallistun sitten osakeantiin lopuilla osakkeillani, riippuen toki ehdoista.

Geovic miningin osakkeet laitoin myös myyntiin, tappiota tuli sieltäkin. Nyt on ainakin mistä vähennellä tulevia voittoja :) (kyllähän tämä tietysti pannuun ottaa)

Automodular corp.

Näillä rahoilla ostinkin sitten hieman ehkä ex.tempore automodularia. Yhtiö oli toki ennestään tuttu mm. edellämainituista blogeista:


En siis lähde sijoitusta ja lukuja tässä sen enempää avaamaan, vaan kerron lyhykäisesti mikä sai itsenikin hyppäämään kelkkaan mukaan.

 -Ensinäkin tulos kuluvalta vuodelta on tähän mennessä ollut erinoimainen P/E:n ollessa alle 3!

-Yritys jakaa kovaa osinkoa, yli 10% yield (0,2 lisäosinko tulossa)

- Tuulivoimayhteistyö vestasin kanssa +-, olen henk. koht melko skeptinen tuulivoimaa kohtaan, mutta toisaalta yhteistyö on jo tuottanut aidosti kassaan rahaa.

Itselleni ehkä suurin syy oli se että uskon melko vahvasti siihen että sopimus Fordin kanssa 2014 jälkeen tulee jatkumaan mm. seuraavista syistä:

-Automodularin tehtaat ovat erittäin lähellä OEM tehtaita joka on mielestäni selvä kilpailuetu. Kuka muu kilpailija pystyy takaamaan toimituksen tuntien sisällä?

-Fordilla oli erittäin hyvä Q3 ja pikaisella googletuksella automodularin tehtaita koskevat crossover mallit ovat myyneet hyvin. Etenkin Ford Edge ja Lincoln MKX

- Olen siis melko varma että yrityksellä tulee olemaan tulevaisuutta myös 2014 jälkeen. Toki voi hyvin olla että sopimusehdot ovat heikommat ja yhtiön tuloksentekopotentiaali tätä kautta heikentymään (nythän esim. ROE on poikkeuksellisenkin korkea autoteollisuuden alihankkijalle), mutta silti turvamarginaalia tähän on erittäin reilusti. Jos tulos kuluvalta vuodelta ("hatusta") 0,8 cad, sama ensi  vuodelle + nettokassa, niin osakehan on jo melkein maksanut itsensä takaisin nykyhintaan.

3 kommenttia:

 1. Tervetuloa tämän firman kyytiin! :) sait varmasti hankintahintasi alemmaksi kuin minä, joten tuotto-odotuksesi voi olla hyvin korkea ja silti tällä pitäisi olla paksu turvamarginaali. Arvaa syyhyttikö kesällä ostonappi hinnan pyöriessä tasolla 1,6 CAD? Rahaahan ei tietysti ollut :)

  Toit hyviä pointteja esiin; sijoittajan kannalta keskeisintä on keskittyä tulevaisuuden tuottoihin, ja AMn kohdalla keskiöön nousee tämä mahd jatkosoppari Fordin kans. Vestasin kans soppari on lyhyempi, mutta senkin varaan kannattaa varmaan jnk verran laskea..

  VastaaPoista
 2. Turvamarginaalia on kyllä paljon, edes huonoimmassa skenaariossa en usko että tappio olisi kovin suuri, sillä yritystähän saa käytännössä ostettua likvidointihintaan. Kesällä jos olisi 1.6 tankannut niin mahtaisi hymyilyttää :) Tosin eipä tämä kallis ole vieläkään, P/E 3?

  Vestas yhteistyökin näyttää tähän mennessä positiiviselta ja se hajauttaa riskiä. Lähinnä ajattelin että mikäli Vestas yhteistyö johtaisi esim. yritysostoihin tai jonkinlaiseen laajentumiseen uusiutuviin energioihin niin se olisi mielestäni huolestuttavaa. Tällä hetkellähän rahat kuitenkin jaetaan kiltisti omistajille osinkoina ja toivottavasti sama politiikka jatkuu :)

  Jos ajattelee tialnnetta Fordin kannalta, niin ihmettelisin jos sopimusta ei jatkettaisi. Yhteistyötä on kuitenkin ollut jo pitkään ja Fordilla menee USA:ssa hyvin. Crossovereitakin tuntuu menevän kaupaksi. http://www.goodcarbadcar.net/2011/01/ford-edge-sales-figures.html
  Yksi mahdollisuus olisi myös että Ford ostaa tämän nakkikioskin :)

  On muuten kallista käydä kauppaa tuonne Toronton pörssiin nordnetistä. Itse yritän yleensä pitää kulut 1%:ssa mutta nyt ylittyi kirkkaasti. Täytyisi varmaan alkaa tutkia tuota LYNXIiä, ilmeisesti aika paljon halvempi muualle kuin suomeen.

  VastaaPoista
 3. Totta, Nordnetillä on suolainen hinnoittelu Kanadaan erityisesti! Olen ajatellut tästä lähtien lisääväni kaupankäyntipalkkiot suoraan omiin tavoitehintoihin. Esim ostettaessa 100 osaketta Kanadasta Nordnet lätkäisee 20€ kuluja päälle, mistä tulee 0,2 CAD/osake. Jos tavoitehintani, millä ostan, olisi oikeasti 30 CAD per osake, niin pyrinkin ostamaan tämän ylimääräisen 0,2 CAD verran halvemmalla eli nyt 29,8 CAD

  VastaaPoista