tiistai 30. lokakuuta 2012

Mitcham Industries (MIND)


Mitcham Industries (MIND)

Eli seuraavaassa hieman itse asiaa, eli  analyysiä.

Mitcham Industries vuokraa ja myy seismisiä mittaus ja paikannuslaitteita käytettäväksi maalla ja merellä öljy – ja kaasuteollisuuden tarkoituksiin. Pääbisnes on vuokraustoimintaa, eli yritys vuokraa laitteitaan urakoitsijoille jotka etsivät uusia esiintymiä. Lisäksi yritys myös myy laitteistoa, erityisesti  Seamapin kautta, joka tekee laitteita nimenomaan merellä tapahtuvaan toimintaan.

Toimiala on mielenkiintoinen niche, ja Mitcham onkin vuokrausbisneksessä johtava toimija. Voisi myös kuvitella että  tulevaisuudessa yrityksen tarjoamille palveluille on kysyntää, sillä kaikkein helpoimmin hyödynnettävät öljy/kaasuesiintyvät on jo suurelta osin löydetty ja hyödynnetty. Uudet esiintymät ovat yhä vaikeammissa paikoissa, eli seismisille paikannuspalveluille luulisi olevan kysyntää.

Seuraavaksi hieman  faktoja yrityksestä. Huom. yrityksen tilikausi poikkeaa normaalista. Se päättyy tammikuun lopussa ja alkaa helmikuussa. Eli käytännössä vuosi 2012 on vuosi 2011 sekä 2012 tammikuu. Tämä tuotti ensi alkuun hämmennystä. Olen kuitenkin merkannut sulkuihin sekaannuksien välttämiseksi ns. ”oikean vuoden”. Kaikki tilinpäätösinformaatio on kuitenkin tavallaan vuoden edellä, esim. nyt firma elää 2013 tilinpäätöstä.

Lukuja:

Markkina arvo 173.73M ($), siis small cap osastoa
Liikevaihto 112,834 M (viime vuoden)
Liikevoitto  24,321 M (viime vuoden)
Liikevoitto %= 21,5
P/B=1
P/E 5.61 (ttm)
Current ratio= 7,87
ROE= 20,48 %
Gearing=7%
EPS=2,42 (ttm)


Näiden perusteella näyttää siis varsin loistavalta. Valitettavasti kaikki kyseiset luvut ovat viime vuoden tilinpäätöksestä (paitsi P/E ja EPS ovat ttm) ja kyseinen vuosi oli poikkeuksellisen hyvä. Nettotulos vuodelta 2011 (2010) oli esimerkiksi hieman reilu 4 Miljoonaa. Ja tilikaudelta 2010 (2009) vain reilu 0,5 miljoonaa. Vuosilta 2006 (2005) - 2009 (2008) Tulos taas on ollut noin 10 M, eli osakekohtaisena tuloksena noin 1 $.

Toiminta on siis erittäin syklistä, mikä on loogista, sillä mikäli investoinnit vähenevät, niin se näkyy välittömästi Mitchamin tuloksessa. Tulos ei ollut kuitenkaan missään vaiheessa, edes keskellä finanssikriisiä, pakkasella ja tällä hetkellä yritys tuntuu takovan kovaa tulosta. Ohessa on liikevaihto ja eps tämän tilikauden kahdelta ensimmäiseltä kvartaalilta.

Liikevaihto: 57,711 M
EPS: 1,12

Hyvin on siis mennyt. Firman johto on tosin varoitellut että aivan viime vuoden tasolle ei tulla pääsemään mm. Etelä-Amerikan toimintojen ja Euroopan tilanteesta johtuen. Q3 ohjeistus on huonompi edellisvuoteen verrattuna. Q4:n johto taas uskoo olevan hyvä, sillä mm. Kanadassa ja Itä-Euroopassa on alkamassa talvikaudella projekteja.
Vaikka tulos jäisikin viime vuodesta, niin arvostus on mielestäni todella matala. P/E  5.61 ja P/B 1. Kaiken lisäksi velkaa ei ole juurikaan ja likviditeettiasema on todella vahva (current ratio 7.87).  Mitchamilla on myös katteet kohdallaan, sillä esimerkiksi bruttokate on 48% liikevaihdosta.

Yritys on vuokraustoiminnassa alansa suurin toimija ja kilpailijat ovat pieniä, eikä niillä ole toimintaa yhtä laajasti esimerkiksi maantieteellisesti. Mitchamilla on laitteistoa sijoitettuna joka mantereelle, eli se pystyy tarjoamaan palvelujaan paljon laajemmalle asiakaskunnalle ja vastaamaan tarpeeseen nopeasti. 

Riskejä ja mahdollisuuksia:

Mikään ei tietenkään estä yrityksiä ostamasta laitteistoa suoraan, sen sijaan että vuokraisi palvelun Mitchamilta. Vuokraamisessa on kuitenkin etunsa. Yritykset voivat käyttää pääomansa tehokkaammin, eikä niiden tarvitse investoida kalliisiin laitteisiin, joiden lopullinen käyttöaste saattaisi kuitenkin jäädä pieneksi.

Toiminta on, kuten sanottu, hyvin syklistä, ja liikevaihdon sekä tuloksen kehitys tuskin tulee jatkossakaan olemaan tasaisen  varmasti nousevaa. Mikäli öljy/kaasusektorin investointihalukkuus pienenee, niin tämä näkyy hyvin nopeasti tuloksessa.  Johtuen isosta vuokrauspoolista poistot ovat isot ja tulos kääntyy nopeasti alaspäin, mikäli liikevaihto pienenee. Toimiala on myös pääomaintensiivinen ja laitteiston uusiminen maksaa.

Yksi riski on myös se että hyvän liiketoiminnan hedelmät eivät koskaan päädy omistajien kukkaroon asti. Yritys ei ole jakanut osinkoa, eikä ole tiettävästi julkistanut mitään isompaa osakkeiden takaisinosto ohjelmaa, vaan varat on käytetty suurelta osin liiketoiminnan kasvattamiseen. Tästä johtuen esimerkiksi vapaa kassavirta on ollut pakkasella, koska toimintaa on laajennettu ja rahat on käytetty vuokrauspoolin kasvattamiseen. Tämä on tietysti osakkeenomistajan kannalta tällä hetkellä hyvä asia, koska ROE on 20% ja katteet kohdallaan niin tämä sataa suoraan omistajien laariin. Tulevasta ei kuitenkaan koskaan voi olla varma. 

Yrityksen johdolla on omistusta yhtiössä (sisäpiiriläisilla 7% osakekannasta) ja koko yritys on alkujaan perheyritys (CEO Billy F. Mitcham). Lisäksi mukana on isoja institutionaalisia sijoittajia (Wellington asset managment 10%), joten uskoisin että riski osakkenomistajien huonoon kohteluun on pieni.

Olisin edellä mainituista pääomaintensiivisyydestä ja suurista investoinneista enemmän huolissani, ellei yritys 
olisi niin vakavarainen. Velkaa ei ole juurikaan, kassassa on rahaa ja muutenkin likviditeettiasema on poikkeuksellisen hyvä. Yritys keräsi 2011 osakeannilla rahaa, ja kasvatti vuokrauspooliaan huomattavasti. Nyt laitteistoa on 120M arvosta, kun sitä esimerkiksi vuonna 2010 oli 79M. Usko tulevaan tuntuu siis olevan kova ja potentiaalia tuloksen tekoon löytyy. Kannatta myös huomioida että vaikka investoinnit laitteistoon ovat isot, niin itse vuokraustoiminnan tuotot satavat melkeinpä suoraan alimmalle riville, sillä itse vuokraustoiminnan muuttuvat kustannukset ovat pienet. Mikäli käyttöaste pysyy korkeana niin tulosta syntyy.

Mielestäni riskit on jo enemmän kuin hinnoiteltu. Uskoisin pitkän aikavälin trendin olevan kuitenkin Mitchamin toimialaa ajatellen nouseva. Mikäli yritys pitää nykyisen tuloskunnon yllä, niin uskon että kurssi tulee korjaamaan rajusti ylöspäin. Vaikka tulos heikkenisi, niin silti yritys olisi mielestäni hyvä sijoitus. Kurssi on nyt 13,5 $ ja uskoisin että maltillisessakin skenaariossa keskimääräinen EPS olisi 1-2 $. Nykyisellä kapasiteetilla en usko että tulos tulisi laskemaan alemmas, ellei kysyntä heikkenisi todella rajusti. Ja vaikka tulisikin jokin shokki ja kysyntä pysähtyisi kuin seinään, niin vahva rahoituksellinen asema toisi tässä tilanteessa turvaa ja yritys kyllä selviäisi.

Parhaassa skenaariossa tulos ja kurssi saattavat nousta paljonkin. Liikevaihdon kasvu 2010-2011 oli esimerkiksi  58 %. Pidän tämänkaltaista kehitystä tosin epätodennäköisenä, sillä tuo nousu menee osittain varmasti suhdanteiden piikkiin mutta en olisi myöskään kovin yllättynyt, mikäli kurssi ja tulos olisivat muutaman vuoden aikajänteellä paljon korkeammissa lukemissa.
Mitcham saattaisi olla myös mielenkiintoinen ostokohde mm. laajan laitteistonsa ja osaamisensa ansiosta jollekin isommalle öljyfirmalle, joten tällaisenkin jokerin mahdollisuus on olemassa.

Yhteenveto:

Kaiken kaikkiaan näen yrityksessä paljon potentiaalia ja tulen luultavasti tekemään ostoja lähiaikoina.  Riskejä on, lähinnä toimialan syklisen luonteen ja melko korkean capexin takia. Mielestäni kurssi on kuitenkin jo niin alhaalla, että riskit on enemmän kuin hinnoiteltu kurssiin. Lyheyllä aikavälillä heiluntaa tulee toki olemaan ja kurssi voi jatkaa laskuaan luoden hyviä ostopaikkoja. Pidemmällä aikavälillä uskon kurssin korjaavan ylöspäin.
I see value.4 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoisesti kirjoitettu aiheesti. Toivon, että jaksat kirjoittaa blogiin jatkossakin uutta materiaalia.

  Voisitko kirjoittaa näkemyksiäsi fortumista? :)

  Yst.

  -J.J.L

  VastaaPoista
 2. Kiitokset kommentista JakeS.
  En tule ainakaan lähiaikoina kirjoittamaan fortumista.
  Yhteenvetona uskon että yritys tulee jakamaan tuota 1e osinkoa, ja luultavasti tulee jopa nostamaan sitä, mikäli venäjän toiminnot lähtevät odotetusti käyntiin. Fortum on myös suojannut hinnat hyvin konservatiivisesti. Vaikka sähkön hinta jäisi pysyvämminkin alas, niin uskon Venjän pidemmällä aikavälillä kompensoivan tätä kehitystä. Vaikea myöskään uskoa kovin pitkään laskevan energiankulutuksen trendiin.

  Ohessa hyvää analyysiä fortumista:

  http://warrengrahaminosinkopuu.blogspot.fi/2012/10/fortum-roe-ja-velkaisuus.html

  http://www.seligson.fi/phoebus/blogi/show_item.asp?itemID=241

  Kannattaa myös katsoa Inderesin analyysiä aiheesta.

  VastaaPoista
 3. Mmm, mukavaa analyysiä aihealueesta, joka on itselleni jonkin verran outo. Seadrill (SDRL) on saman suuntainen firma, mutta itse liiketoiminnan ymmärtäminen on minulle melko hankalaa. Hyvä kun muistit katsoa toimintaa syklin yli, sillä muuten tämänkin firman kohdalla ajaisi täysin miinaan.

  Osinko ei taida noustakaan. Vuoden 2009 linkki:

  http://www.wikinvest.com/stock/Mitcham_Industries_(MIND)/Dividend_Policy

  VastaaPoista
 4. Juu osinkoa ei ole tulossa, mikä on sinänsä harmi. En kuitenkaan pidä tätä ongelmana niin kauan kauin rahat menevät kannattavasti toiminnan kasvattamiseen. En ajatellut tätä pitää "ikuisuussijoituksena" johtuen toimialan syklisydestä.

  Seadrill vaikuttaisi olevan tosiaan hyvin samantyyppinen yritys. Toimiala on syklinen ja pääomaintensiivinen (laitteet kallita) -> investointien väheneminen näkyy välittömästi suhdanteen heiketessä.

  Normaalisti välttäisin tämän tyyppisiä yrityksiä, mutta mielestäni kurssi alkaa olla jo houkuttelevan alhaalla ja yritys on hyvin vakavarainen. Lisäksi toimiala on kuitenkin kasvava (vrt. esim paperiteollisuus) Täytyy kyttäillä, jos valuu tuonne 12-13$ niin ostan melko varmasti.Vähän vain käteinen tiukassa :)

  VastaaPoista