maanantai 22. lokakuuta 2012

Sijoitusvirheistä/luuserilistaKuten aikaisemmassa tekstissäni mainitsin, niin virhesijoituksia on tullut tehtyä. Salkussani on vieläkin osakkeita, jotka ovat olleet selkeästi virheitä ja jotka on tarkoitus myydä (luuserilista). Ohessa hieman avautumista näistä.

QTWW, on uusiutuvan energian yritys, joka tekee mm. osia Fisker Karma sähköautoon ja erinäisiä projekteja on käynnissä armeijalle ja kaasutuotantoon. Yritys on ollut pitkään tappiollinen ja on ongelmissa, koska valtion tukia viherratkaisuihin ei ole enää saatavissa kuten ennen. Itselleni on kurssi on ostohetkestä pakkasella noin 80%.

Miksi ostin tätä?
En tiedä. Näin sähköautoissa ja Fisker Karmassa potentiaalia ja sijoitin siinä toivossa että jos Karma myy niin QTWW tulee nousemaan ja rajusti. Fundamentteihin en sen tarkemmin tutustunut, ostin vaan. Tästä on aikaa nyt 2-3 vuotta ja uudestaan en tekisi samanlaista päätöstä. Onneksi järkeä on ollut sen verran, että summat ovat alunperinkin olleet pieniä, eikä pääomaa täten ole tuhoutunut kovin paljon suhteutettuna salkun kokoon.

Geovic mining on kanadalainen kaivosalan yritys jonka tarkoituksena oli siis perustaa Kameruniin Kobolttikaivos, sillä sieltä on löydetty suuri esiintymä. Kobolttia käytetään mm. akkutekniikassa ja se on tulevaisuudessa mahdollisesti arvokas raaka-aine ja esiintymä oli todella mittava. Projekti on kuitenkin ollut pidempään jäissä, rahoitusta ei tahdo saada järjestettyä ja nyt tuo kobolttiprojekti on myynnissä ja yritys on siirtynyt muihin projekteihin ja kurssi on laskenut kuin lehmän häntä.

Miksi ostin tätä?
Koska suunnitelma kuulosti hyvältä ja maalailin jo ruusuisia skenaarioita tulevasta kaivoksesta ja valtaisista tuotoista. Tosiasiassa kaikki oli ja on yhä vain suunnitelmia ja lupauksia tulevasta. Itse kaivos on vielä kaukana toteutumisesta ja ilmeisesti Geovic ei sitä tule toteuttamaankaan. Tässä kai hain ahneena tenbaggeriä luottaen liikaa ruusuiseen tulevaisuuteen. Sijoitus on myös tehty noin 3 vuotta sitten hieman ”mutu” tuntumalla. Jälleen summat ovat olleet pieniä, joten omaisuuksia en ole hävinnyt.

Outokumpu

Ostin outokumpua finanssikriisin aikaan noin 7 eurolla ja myin pois 14e, eli tein sillä 2008/2009 mukavat voitot. Ehkä tällä oli jotain psykologista merkitystä, sillä 2010 finanssikriisin jälkeen, ennen velkakriisipaniikkia, kun kaikki näytti hyvältä, ostin outoa takaisin 12e hintaan. Perusteluna lähinn p/b alle 1 ja kyllä tämä tästä nousee kun suhdanne kääntyy.

Sen jälkeenhän on järjestetty anti, Ixonum-kauppa, joka sekin nyt näyttää menevän pieleen, ja suhdanne ei ole kääntynyt vaan alaa vaivaa ylikapasiteetti  sekä edullinen tarjonta Aasiasta. Osallistuin antiin, jolla rahoitettiin Ixonum-kauppa ja keskihinta on tällä hetkellä noin 2e. Mielestäni Ixonum kuulosti strategisesti järkevältä diililtä, mutta ilmeisesti kauppa ei nyt toteudukaan sellaisenaan johtuen EU:n kilpaluviranomaisista. Pelkään että tässä saadaan nyt jatkoa valtionyhtiöiden ennestään loistavaan track recordiin yritysostojen saralla.

Miksi en ole myynyt luusereitani?

Hyvä kysymys. Tällä hetkellä en aio luopua Geovicistä enkä QTWW:tä johtuen siitä, että ne ovat jo tappiolla niin paljon, että saamani hinta kaupankäyntikulujen jälkeen on yksinkertaisesti niin pieni, että sillä ei olisi enää kummoistakaan korkoa korolle efektiä. Mielestäni on järkevämpää odotella ja myydä sitten samalla kun myyn jonkun voitollisista lapuistani. Molemmat yritykset ovat myös hyvin volatiileja, joten voi olla että saan jonakin päivänä niistä paremman hinnan.

Outokummun kohdalla olen taas pidempään kytännyt oikeaa paikkaa irtautua. Nyt kurssi on mielestäni niin alhaalla että en näe myynnissä järkeä, vaan aion odotella päätöstä Ixonu- kaupasta ja tehdä sitten päätöksen outokummun suhteen.

Kaikkia näitä virheitä yhdistää muutama asia. Kaikissa olen kiinnittänyt liikaa huomiota tulevaisuuteen, en niinkään fundamentteihin ja yrityksen talouden tilaan. Olen myös ollut ahne ja hakenut lähinnä kurssin moninkertaistumista ajattelematta riskiä ja tehnyt ostopäätöksen erittäin hätäisesti. Harmittaa, sillä jos olisin laittanut nämä rahat vaikkapa osinkoa maksavaiin laatufirmoihin, niin olisin jonkin verran rikkaampi. Kalliita oppitunteja, olisi pitänyt lukea arvosijoittamisesta ennen, ei jälkeen J Älkää tehkö perässä!

Jos joku on huomannut, niin salkustani löytyy myös tosisuomalaisen suosikit nokia ja talvivaara. Näitä en kuitenkaan vielä laske yhtä suuriksi virheiksi (talvivaaran kohdalla alkaa kyllä jo usko horjua). Niistä kirjoitan ehkäpä jokin toinen kerta.

2 kommenttia:

  1. Meinasitko osallistua OK:n seuraavaan antiin?

    Kiitos hyvästä blogista!

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia. Minulla ei ole vähään aikaan ollut Outokumpua salkussa, joten antiin en luonnollisesti ole osallistumassa. Jos olisi niin varmaankin osallistuisin, sillä kauppa ThyssenKrupin kanssa vaikutti melko hyvältä ja tase on näin ollen kaupan jälkeen paremmassa kunnossa. Toisalta esim. oheinen: http://www.nordnetblogi.fi/perin-outo-suurkauppa-outokummun-osakkeilla/07/12/2013/ kirjoitus herättää tietyisti kysymyksiä piensijoittajan kohtelusta.

    VastaaPoista