maanantai 21. heinäkuuta 2014

Tesco

Täältä löytyy ensimmäinen kirjoitukseni Seeking Alpha -sivustolle. Mikäli kokemus on positiivinen, tulen jatkossakin kirjoittamaan yhtiöistä enemmän sinne, ainakin jos osake on Yhdysvalloissa noteerattu, tai siitä löytyy ADR. Blogiin kirjoittelen jatkossa varmaan enemmän sijoitusstrategioista ja instrumenteista, sekä mahdollisesti myös muualla noteeratuista yhtiöistä.

Kirjoitus on artikkeli Tescosta ja sen nykyisestä arvostustasosta. Surkuhupaisasti tänään yhtiöltä tuli negatiivinen tulosvaroitus ja CEO vaihtuu. (Kirjoitus on viikonlopulta) Tesco on silti mielestäni näillä hinnoilla hyvä pitkän aikavälin sijoituskohde. Kommentia tekstistä voi laittaa tännekin.

2 kommenttia:

 1. Omistin tescoa jokin aika sitten, mutta tulin siihen tulokseen, että kyseessä on korkeintaan keskinkertainen sijoituskohde. Menneisyydessä Tesco on toki ollut keskimääräistä parempi, mutta mielestäni jos yhtiö ei pysty muuttumaan (harva firma pystyy), sillä ei ole oikeastaan mitään mitä tarjota esim. lidlin ja aldin ohi.

  Sama trendi on myös Suomessa käynnissä, Lidlit täälläpäin ovat tupaten täynnä ja paikalliset tescon (S- ja K-kaupat) menettävät jatkuvasti markkinaosuutta.

  Uskon, että alalla on tapahtunut jonkinasteinen murros. Tescolla toki on paljon arvokkaita liiketiloja, mutta kustannustehokkaimmat toimijat ja eniten arvoa luovat (halvimmalla myyvät) poimivat tässäkin tapauksessa marjat kotiin.

  Mielestäni maailmassa on huomattavasti parempia ja ennen kaikkea vähemmän riskikkäitä sijoituskohteita. Mikäli Tesco ei onnistu kasvamaan, ainoa saatava tuotto siitä on käytännössä osinkotuotto.

  Aika riskikäs betsi omasta mielestäni kun käänne edellyttää joko muutosta kuluttajien tottumuksessa (miksi he menisivät kallimpaan tescoon?) tai innovaatiota / bisneksen muuttamista.

  Nämä siis omia näkemyksiäni, toki voin olla täysin väärässä ja Tesco todella on hyvä sijoituskohde, mutta kaikista suurimman painoarvon omalla kohdallani saa se fakta, että maailmassa todella on parempiakin sijoituskohteita tarjolla ja parempaan hintaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista. Hyvä pointti ja nykyinen kilpailutilanne onkin se kaikista suurin riski. Lidl ei kuitenkaan ole Suomessa tai Briteissä mitenkään uusi toimija. Itse uskon että nähty trendi kuluttajien siirtymisestä budjettikauppoihin johtuu ainakin osin pitkästä taloudellisesta taantumasta, joka on pistänyt kotitalouksien budjetit tiukille. En näe halpakauppoja kuitenkaan suorina substituutteina esim. Suomessa K- tai S- ryhmälle, joten jos ostovoima taas muutaman vuoden aikajänteellä lähtee kasvuun, uskon että ainakin osa kuluttajista saattaa taas siirtää ostoksiaan pois budjettikaupoista. Lidl on kuitenkin liiketoimintamalliltaan budjettimyymälä, jossa ei ole esim. liha tai kalatistiä ja valikoima on (vaikka onkin yllättävänkin laaja) kuitenkin rajallinen. Lisäksi jos samaan aikaan Tesco saa myymälöistään houkuttelevampia (myymälöihin on investoitu muistaakseni 1 miljardi £), voi markkinaosuuden häviäminen pikkuhiljaa tasaantua. Toki tulevaisuuden tilanne tulee varmaankin esim. voittomarginaalien kohdalla olemaan huonompi.

   Itsekään en näe Tescoa minään loistavana yhtiönä, mutta olen hieman eri mieltä riski-tuottosuhteesta.

   Näen että Tesco tarjoaa nykyhinnallaan sijoittajalle varsin todennäköisesti hyvän tuoton tilanteessa, jossa ainakin omasta mielestäni kohtuuhintaisten sijoituskohteiden löytäminen alkaa olla vaikeaa. Pidän Tescoa myös suht matalariskisenä. Vaikka markkinaosuuksien lasku jatkuisi, tämä tuskin tapahtuu kovin nopealla tahdilla antaen sijoittajalle kenties muutaman vuoden aikaa kyttäillä kilpailutilannetta. Lisäksi kiinteistöt antavat sijoitukselle eräänlaisen lattian, vaikka en yhtiötä minään kiinteistösijoituksena näekään.

   Omassa salkussani Tesco siis saa muutaman vuoden lisäaikaa ja saatanpa jopa listätä yhtiötä jos parempia kohteita ei löydy ja kurssi tulee alas. Toki voin olla väärässäkin :) Tesco tuskin kuitenkaan tulee olemaan suurimpia sijoituksiani.

   Poista