lauantai 12. heinäkuuta 2014

Q2 1.73 %

Salkun toisen kvartaalin tuotto jäi 1.73 % vertailuindeksin yltäessä 5% tuottoon. Tämän kvartaalin jälkeen olen siten parin prosenttia verran vertailuindeksiä jäljessä koko kuluneen vuoden ajalta. Kummempia kvartaalilla ei tapahtunut ja olenkin viettänyt sijoitusrintamalla hieman hiljaiseloa viime kuukausina. Vapaata käteistä ei juuri ole ja itseasiassa käteinen tuntuu muutenkin nyt virtaavan hieman väärään suuntaan. Juuri nyt nautin kesästä ja koetan saattaa graduni viimein valmiiksi. To do -listalla olisi tosin muutama yhtiö, joista voisin mahdollisesti kirjoitella. Ohessa vielä muutama sana salkkuyhtiöistä, jotka ovat kehittyneet odotuksia paremmin (heikommin).


  • Teva
Teva on ollut tämän vuoden parhaita kohteitani. Vaikka suurimmat nousut nähtiin jo alkuvuonna, on yhtiö kivunnut yhä lähemmäs noin 60$ tavoitehintaani. Mitään yksittäistä syytä nousulle ei ole. Oma arvioni on, että suuremmat sijoittajat ovat kiinnostuneet osakkeesta, joka on arvostukseltaan selkeästi verrokkeja halvempi. Mm. George Soros omaa melko suuren position yhtiössä. Varsinkin Yhdysvalloissa sopuhintaisista kohteista alkaa olla niukkuutta.

  • ARCO
Yhtiöllä on ollut melko turbulenttia kehitystä. Q1 raportin alla osake luisui jopa tappiolle ostohinnoistani, mutta ponkaisi nopeasti takaisin. Tällä hetkellä osake on ostohinnoistani noin 20% voitolla. Odotan yhtiön hyvän kehityksen jatkuvan, joskin edelleen volatiliteetti tulee myös varmasti jatkumaan kovana. Mielestäni Q1 raportti ei ollut mitenkään kehno. Heikon tuloksen takana oli pääasiassa Venezuela ja liikevaihto jatkoi orgaanisesti kasvuaan. Lisäksi kulut olivat laskussa ja CEO osti melko ison tukun osakkeita.

  • Tesco
Tesco on ollut pienoinen murheenkryyni salkussani viime aikoina. Kehitys on ollut huonoa, ilmeisesti kilapilutilanne päämarkkinalla, Isossa Britanniassa, on yhtiölle vaikea ja kuluttajat ovat olleet tiukkana aikana entistä hintatietoisempia. Toivottavasti Ison Britannian odotuksia parempi makrotalouden kehitys tulee näkymään myös Tescon tuloksessa jossain vaiheessa. Tarkoituksean olisi tehdä lisää, pidä, myy -tyyppinen tilanneanalyysi yhtiön kohalla. Ensivaikutelma on, että yhtiö alkaa olla melko edullinen nykyhinnoilla. Tuskaa lieventämään sentään osingot kilahtivat tässä hiljattain tilille :)

  • Trigon agri
Trigon agrin divestoinnit ovat edenneet ja kaupat Penzan ostajan kanssa saatiin lyötyä lukkoon rahoituksen löytyessä. Penzan kirjanpitoarvo oli 16.5 milj e ja kauppa tehtiin käteis/maaswappina, jossa käteistä kilahti 7.3 milj e ja lisäksi Rostovin alueeseen tuli 7700 ha lisää. Mielestäni kauppahinta oli ok, vaikkakin ensireaktioni oli, että pelkkä käteinen olisi ollut parempi yhtiön velkaantuneisuuden vuoksi. Kuitenkin käyttämällä esim. 1300$/ha hintaa saadaan kauppahinnaksi noin 15 milj. e, joka ei ole paljoa alle kirjanpitoarvon. Nykyisessä tilanteessa tämä ei mielestäni ole huono hinta. Lisäksi käteistäkin kilahti kassaan yli 7.3 miljoonaa, jolla varmaankin lyhennetään velkoja. Jos viljelysmaan hinta Venäjällä ja etenkin Rostovin alueella (kastelu) nousee, tulee suuremman pinta alan johdosta luonnollisesti entistä enemmän vipua sijoitukseen. Pääasia on, että divestoinnit etenevät, jolloin yhtiö saa liikkumavaraa. Velkaantuineisuuden vähenemisen pitäisi ennen pitkää näkyä osakekurssissakin laskeneen riskipreemion ja korkokulujen johdosta.

  • Strayer Education
Pomppasi toukokuun alussa huimasti ylöspäin odotuksia paremman tuloksen siivittämänä. Näyttäisi siltä, että pahin on jo takana, vaikkakin itse olen vielä hieman skeptinen. Kolmas tulos toden sanoo.

Muissa salkkuyhtiöissäni ei mitään erityistä ole mielestäni tapahtunut, joten ei niistä sen enempää. Isoin prosentuaalinen tappio on H1 aikana varmastikin tullut Premier Exhibitionsin johdosta, jolla oli odotuksia huonompi tulos, eikä Titanic -ostajasta ole kuulunut ja kurssi on heilunut todella paljon. Pidän osaketta kuitenkin toistaiseksi salkussa, sillä määrittämäni pitoaika oli 2v, tai kunnes Titanic -artifaktien kaupoista tihkuu tietoa.

Tuottoisia loppukesän kuukausia kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti