Sijoittamisesta, säästämisesta ja taloudesta pohdiskelevalla otteella. Kirjoituksia erittäin epäsäännöllisesti.
keskiviikko 15. tammikuuta 2014
Myöhässä Japaniin ?
Nikkei on vuoden aikana tuottanut 45%, joka päihittää esim. S&P:n vajaan 30% vuosituoton (Ei tosin valuuttakursseilla korjattuna). Joka tapauksessa vuosi 2013 oli erittäin hyvä vuosi japanilaisosakkeille. Onko siten enää mitään toivoa ehtiä junaan kyytiin?
Uskon että kyllä ja ei. Isommat ja kansainvälisemmät Japanilaisosakkeet ovat jo nousseet huimasti ison rahan etsiessä tuottoa Japanista (Toyota +49%, Hitachi +62%, Nomura +62%). En siten usko, että vuonna 2014 päästään suuremmissa yhtiöissä enää tälläisiin lukemiin. Japani on kuitenkin täynnä pienyhtiöitä, jotka ovat naurettavan halpoja. Itse asiassa muutamat bloggaajat sijoittivatkin Japanilaisiin pikkuyhtiöihin, joista löytyy paljon mm. graham net/net kandidaatteja (ks. allaolevat linkit). Tämä strategia lienee myös tarjonnut varsin muikeat tuotot viime vuonna.
http://valueprax.wordpress.com/2012/10/25/notes-16-japanese-net-nets-i-put-in-my-portfolio-jnets-ncav/
http://www.oddballstocks.com/2012/10/japan-ultimate-contrarian-trade.html
Kuitenkin Japanin osakemarkkina on edelleen halpa. Esimerkiksi iShares MSCI Japanin P/B on 1,9 vs. iShares Russel 3000 P/B 4,64. Lisäksi uskon, että Japanilaisten indeksien nousu on pitkälti perustunut juuri isompien vientiyhtiöiden huimaan kurssinousuun ja pienemmissä yhtiöissä lienee edelleen todella edullisia yhiöitä. Kuitenkin, jos Japanin talouskasvu pitää, niin uskoisin että rahaa alkaisi pikkuhiljaa virrata myös pienempiin yhtiöihin, joko ulkomailta tai Japanista, jossa vanhenevan väestön säästöt etsivät epätoivoisesti tuottoa. Lisäksi muualla osakekurssit ovat jo hyvin korkealla tasolla. Lisäksi Jeni on heikentynyt, joten valuuttakurssi on edullisempi ostoihin kuin esimerkiksi vuosi sitten, huolimatta kovasta noususta. Keskuspankki jatkanee elvyttävää politiikkaansa antaen osakkeille tukea ja finanssipoliittiset toimet mm. rakennusprojektien muodossa luonevat myös kotimaahan kysyntää.
Ongelmia:
Japanilaisista yrityksistä on todella vaikea löytää informaatiota. Siksi jonkinlainen hajautus lienee pakollista. Esimerkiksi ylläolevat blogistit käyttivät korilähestymistapaa, jolloin yhtiökohtainen riski jää pieneksi. Lisäksi tämä on hyvä senkin takia, että vaikka yhtiöt ovat todella halpoja, niin nousua ei välttämättä kuulu. Mikäli yhtiöitä on useampi, niin on todennäköisempää että edes jonkin arvostus korjautuu.
Lisäksi, koska tietoa on hankala löytää, joutuu tukeutumaan lähes yksistään tunnuslukuihin. Tässä on ongelmansa, sillä jokin pommi saattaa jäädä huomaamatta. Siksi yksittäisen yhtiön paino kannattanee pitää pienenä.
Yhtiöitä:
Ohessa muutama esimerkki siitä kuinka halpoja yhtiöitä Japanista löytyy.
Nankai Plywoods Co
Valmistaa ja myy rakennusmateriaaleja sisätiloihin. Mm. katto, lattia, porras ym. materiaaleja. Vuodet 2009 ja 2010 olivat tappiollisia, mutta sen jälkeen yhtiö on ollut kannattava. Liikevaihto on myös pysynyt tasaisena ja ollut kasvussa viime vuodet.
Mcap: 4,9 billion yen
P/E: 6,4
P/B:0,3
P/NCAV: 0,66
EV/EBIT: 4
Odawara Engineering Co
Suunnittelee, tuottaa ja myy moottoreiden käämejä, sekä koontijärjestelmiä. Liikevaihto ollut kasvussa ja toiminnassa melko hyvät marginaalit (net profit margin 15%)
Mcap: 4,5 billion yen
P/E: 7,2
P/B: 0,5
P/NCAV: 0.7
EV/EBIT: N/A. Yhtiöllä on negatiivinen EV, mikäli mukaan lasketaan lyhytaikaiset sijoitukset.
Ryoyo Electro Corp
Puolijohteiden, sähkölaitteiden ja tietotekniikan myyjä. Tuotteisiin kuulu puolijohteita "system on a chip"- tuotteita, ohjelmistoja sekä printtereita, tietokoneita ym.
Mcap: 32 billion yen
P/E: 28
P/B: 0.4
P/NCAV: 0,66
EV/EBIT: 10.9
(Huom! kaikki tilinpäätöstiedot eivät ole ajantasalla. Mm. tasetiedot ovat vuoden jäljessä. Koetan koko ajan kaivella tuoreempia lähteitä. Mikäli jollakin on tietoa mistä saada Japanilaisten yhtiöiden ajantasalla olevia tilinpäätöstietoja englanniksi, niin tämä informaatio otetaan kiitollisena vastaan.)
Lopuksi:
Japanista löytyy siten edelleen paljon hyvin edullisesti hinnoiteltuja yhtiöitä. Ongelmana on lähinnä tiedon löytäminen ja lopulta arvon toteutuminen. Downsiden uskoisin näin edullisissa yhtiöissä olevan pieni. Suunnitelmissa on sijoittaa muutamaan tälläiseen todella edulliselta vaikuttavaan yhtiöön jossakin välissä. Nankai Plywoods ja Odawara Engineering ovat tällä hetkellä listalla melko korkealla.
(En omista osakkeita missään edelläolevista yhtiöistä, vielä.)
kuva:http://www.photo-dictionary.com/phrase/1441/japan's-flag.htm
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti