tiistai 3. syyskuuta 2013

Uusi Nokia

Tänään on historiallinen päivä. Suomen menestynein yritys ja entinen matkapuhelinten kuningas sai 5,44 mijardin euron ostotarjouksen matkapuhelinliiketoiminnastaan (devices & services) toiselta ongelmissa olevalta teknojätiltä, Microsoftilta.  Summaan kuuluu myös lisenssisopimuksia koskien patentteja. Mitä tämä merkitsee osakkeenomistajalle ja muille intressiryhmille ?
Syy kauppaan löytyy täältä.

Toivottavasti myös Microsoft jatkaa toimintojaan Suomessa, jottei nähtäisi mittavia irtisanomisia. Varmaa on kuitenkin, että Microsoftilla on valtava tarve saada mobiilikäyttöjärjestelmänsä kasvuun ja kasvun aikaansaamiseksi tarvitaan investointeja, joihin Nokialla ei enää nykykunnossaan riittänyt muskeli. Tässä mielessä kauppaa voisi ajatella myös positiivisesta vinkkelistä koskien työpaikkoja. Investoinnit sitten tehdään sinne missä ne kannattavat ja toivottavasti Suomi pärjää tässä kilpailussa.

Osakkeenomistajalle kauppan toteutuminen on hyvä tai huono uutinen riippuen näkövinkkelistä. Ne jotka olivat sijoittaneet Nokiaan yksinkertaisesti siksi, että osien summa näytti olevan alle markkina-arvon ja mukaan sai vielä "ilmasen lottokupongin" matkapuhelimista nousu toki tuntuu hyvältä. Niille jotka hakivat Nokiasta potentiaalista multibaggeria kauppa sen sijaan saattaisi olla pettymys, sillä  Nokian matkapuhelimet olivat ehkä ottamassa jonkinlaista momentumia ja kaupan toteuduttua emme näe minne asti ne olisivat voineet kurkottaa. Nokian paluu isosti matkapuhelimiin oli kuitenkin parhaimmillaankin vielä hyvin kaukana ja divisioona oli tappiollinen. Lisäksi uskon, että tyhmäpuhelimista olisi ajan mittaan muodostunut toinen ongelma yhtiölle ihmisten siirtyessä koko ajan älykkäämpiin laitteisiin. High end -puhelimissa kilpailu on kovaa ja matalissa hintaluokissa katteet maltillisempia. Itse ainakin pidän kauppaa osakkeenomistajien kannalta järkevänä nykyisessä tilanteessa.

Jäljelle jäävä Nokia on hyvässä kunnossa, sillä viime aikojen riippakivi on nyt saatu poistettua. Jäljelle jää siis käytännössä NSN, HERE (Navteq + Nokia maps) ja patentit. Uusi Nokia on voitollinen yritys, joka tuottaa paljon kassavirtaa, mikä ainakin omaan korvaani kuullostaa hyvältä. Siksi en myynyt osakkeitani tähän nousuun, vaan ajattelin odottaa seuraavan tuloksen lukuja. Viime osarin perustella ainakin NSN näyttäisi olevan iskussa, ja Nokiahan omistaa nykyään koko yhtiön. Lisäksi niiden, jotka ihmettelevät kauppahintaa verraten sitä esim. Googlen Motorola -kauppaan, kannattaa muistaa, että Nokia ei myynyt oikeuksia patentteihinsa. Lisäksi puhelinliiketoiminnan loputtua myös patenteilla rahastaminen mahdollisesti helpottuu ja patenttitrollaaminenhan on korkeiden marginaalien liiketoimintaa. :)



Arvostus:

Jäljelle jäävä Nokia on siis käytännössä NSN + patentit. Here -konsepti on toistaiseksi ollut hieman tappiollinen ja se on hyvin pieni osa Nokian liiketoimintaa. Verkkoliiketoiminnassa on kuitenkin kasvupotentiaalia ja NSN on keskittynyt viisaasti langattomaan verkkoliiketoimintaan (4G LTE) ja samalla trimmannut organisaatiota. Ohessa suuntaa antavaa laskelmaa Nokian arvosta käyttäen NSN:n kilpailijoiden (ERIC, ALU) P/S luvun keskiarvoa vertailukohtana:

NSN:

13,4 (liikevaihto 2012)*0,7(kilpailijoiden P/S keskiarvo)= 9,38 miljardia. Mielestäni NSN:n arvo voi hyvin olla enemmänkin, sillä yhtiön käyttökate on kohentunut ollen noin luokkaa 10 % vrt. esimerkiksi Ericsonin 8 % (luvut vaihtelevat paljon, mutta NSN näyttäisi olevan kannattavampi). Lisäksi vuonna 2012 yhtiö tuotti vapaata kassavirtaa noin 1,4 miljardia (vrt. Siemens kauppahinta 1,7 mrd). Vuosittainen normalisoitu vapaa kassavirta on varmasti pienempi, mutta silti NSN:n arvostus vaikuttaa alhaiselta Nokian nykykurssiin verraten. Toki en oikein tunne yhtiön toimialaa ja sen investointitarpeita, mutta ainakin pikavilkaisulla NSN ei ansaitse kilpailijoitaan heikompaa arvostusta nykykunnossa.

Käteinen:

Q2 nettokäteinen 4,1 miljardia - Siemens -kauppa + tämänpäiväinen kauppahinta = 7,84 miljardia

Patentit:

En ole patenttiasiantuntija, mutta esimerkiksi oheisen kirjoituksen diskontta-analyysin mukaan patentteja voisi pitää ainakin 3:n miljardin arvoisina. Ne voivat mahdollisesti olla arvokkaampiakin, mikäli Nokia pystyy hyödyntämään vahvaa patenttisalkkuaan aiempaa paremmin oman matkapuhelintoiminnan puuttuessa.

HERE: = 0 (Divisioona on ollut hieman tappiollinen, joten en laske sille mitään arvoa. Käteistä se ei kuitenkaan polta merkittävästi) 

Summa = noin 20 miljardia, eli osaketta kohden noin 5,4e.

Yhteenveto:

Uusi Nokia näyttää siten yhä aliarvostetulta ja ennen kaikkea myös pitkästä aikaa voitolliselta ja positiivista kassavirtaa tuottavalta yhtiöltä. Voinemme siis odottaa taas osinkoja, vaikkakin mielestäni paras tapa palkita omistajia nykykurssin vallitessa olisi ostaa omia osakkeita. Nokia tulee jatkossa kuitenkin olemaan verkko -ja patenttiyhtiö ja siten enemminkin lypsylehmä kuin kasvuyhtiö. Kurssin moninkertaistumista lienee siten turha odottaa. Ehkäpä Nokian painoarvo myös talousmediassa laskee, niin saamme kuulla jatkossa muidenkin yhtiöiden edesottamuksista.

*Ja lopuksi on vielä laitettava hieman jäitä hattuun, sillä koko kauppaa ei ole vielä hyväksytty. Icahnia odotellessa. :)

Kuvan lähde: http://www.inc.com/magazine/201202/kris-frieswick/patent-troll-toll-on-businesses.html

2 kommenttia:

  1. tyylikäs kuva :) nordean analyytikko odottaa jopa 1,5€ pääomanpalautusta. minusta ei kannattaisi jakaa noin reippaasti. nyt täytyisi kylmästi harkita mihin nokian kannattaa lähteä.

    VastaaPoista
  2. Totta. Itsekin olen sitä mieltä että aivan kaikkea ei ehkä kannata jakaa ulos, sillä vahva kassa antaa aikaa ja paremmat asemat mm. yritysjärjestelyjä miettien. Hetihän alkoi spekulaatio mm. Alcatelin ostosta, joka vahvistaisi NSN:n jalansijaa Yhdysvalloissa entisestään. Tosin en tiedä tarkemmin millaisia synergioita olisi mahdollista saavuttaa. Ainakin koon puolesta alettasiiin olla jo lähellä Ericsonia ja ehkäpä arvostuskin korjaisi lähemmäs vastaavaa.

    Lisäksi omien osakkeiden osto olisi mielestäni järkevämpää rahankäyttöä kuin suuri lisäosinko tai pääomanpalautus.

    VastaaPoista