maanantai 25. helmikuuta 2013

LBO Arbitraasikokeilu

Seuraava idea on otettu tästä blogista. Itse olisin tuskin koskaan tilanteeseen törmännyt.

Case:

Fortune Industries on pieni NYSE:n Amexissa listattu yritys, jossa ollaan toteuttamassa LBO:ta (leveraged byuout). Johto on siis viemässä yhtiötä pois pörssistä. Pienet omistajat, eli ne joiden omistus on alle 501 osaketta ostettaisiin ulos 0,61 $ hintaan per osake. (Nyt osaketta saa noin 0,2 $). Alunperin diili oli tarkoitus toteuttaa jo viime vuoden puolella, mutta sittemmin yksi pääomistajista kuoli, jonka jälkeen johto yritti viedä läpi jotain ihmeellistä mergeriä jossa osakkeenomistajia ei olisikaan ostettu ulos vaan tarjottu heille osuutta eri yrityksestä. Tämä kuitenkin kaatui ja nyt ollaan takaisin alkuperäisessä suunnitelmassa, jossa siis pienet omistajat ostettaisiin ulos 0,61 $ hintaan. Eli upside olisi 500*0,61 $ - 500* 0,2 $ = 205 $.
(Jos kiinnostaa, niin kannattaa lukea molemmat Oddball Stocks -blogin  kirjoitukset, niissä on käyty tilanne tarkkaan läpi ja kommenteista löytyy lisätietoa)

Riskit:

Käytännössä ei ole mitenkään varmaa, että jos nyt ostaa osakkeita niin yhtiö ne lunastaisi. Nyt tämän vuoden helmikuussa päivätty uusi paperi poislistaamisesta, joka laitettin SEC:lle nimittäin sisältää vanhat päivämäärät. (March 26th of 2012) Jos tulkittaisiin tiukasti tämän mukaan, niin vain ne jotka ovat omistaneet osakkeita ennen tuota päivämäärää ostettaisiin ulos tuolla 0,61 $ hinnalla. Tässä on kuitenkin ongelma. Jotta yrityksen voi viedä listaamattomaksi tulee osakkeenomistajia olla vähemmän kuin 300.
http://www.sec.gov/answers/gopriv.htm

On hyvin luultavaa, että omistajapohja on ehtinyt lähes vuoden ajanjaksolla muuttua huomattavasti. Tällöin lienee epätodennäköistä, että käyttämällä vanhaa päivää diili saataiin läpi. Luultavasti päivämäärä siis tullaan muuttamaan. Itse näkisin yrityksen kannalta helpoimpana vain ostaa kaikki, joilla on alle 501 osaketta ulos 0,61 $ hinnalla ja rahaakin tähän löytyisi kassasta . Toki jos pieniä omistajia on paljon tällöin tämä voi kaataa koko diilin, eikä johto saa vietyä yritystä listaamattomaksi. Tällöinhän omistamilleni osakkeille ei kävisi mitään. Huonoimmassa skenaariossa yritys onnistuttaisiin jotenkin viemään pois pörssistä ja jäisin jotenkin "pimeäksi" omistajaksi. Tällöin käytännössä menettäisin luultavasti rahani. Tarkkaan ottaen en tiedä yhtään mitä kävisi, mutta luultavasti ei hyvin, sillä kenelle pystyisin enää myymään osuuteni? Pidän tätä kuitenkin melko epätodennäköisenä skenaariona.


Todennäköisyyslaskentaa:

Oletetaan seuraavat todennäköisyydet. 

40 % diili toteutuu ja saan 0,61 $ osakkeelta
40 % diili ei toteudu ja yritystä ei saada pois listalta = tilanne jatkuu muuttumattomana (pörssihinta nyt 0,21$)
20 % diili toteutuu enkä saa 0,61 $ vaan menetän rahani = 0 $

Sijoituksen odotusarvo = (500*0,61)*0,4+(500*0,21)*0,4+0=164 $
Sijoitus 500*0,21 = 105 $ + kaupankäyntikulut

Siis huomattava upside.

Edellisen tarkoituksena oli vain havainnollistaa miksi tämä vaikutti mielestäni houkuttelevalta tilaisuudelta. Todennäköisyydet sinänsä ovat vain hatusta heitettyjä arvioita, joiden uskoisin olevan suhteellisen realistisia.
Mikäli kyse olisi ollut isommasta summasta niin en olisi lähtenyt mukaan, sillä minulla ei ole mitään kokemusta vastaavista tilanteista. Mutta koska kyse on pienestä summasta, niin ajattelin lähteä peliin. Saanpa mahdollisesti ainakin kokemusta LBO-tilanteista ja kaiken mennessä ruusuisesti kivan pikkutilin.

Salkusta siis löytyy nyt 400 Fortunen osaketta. (400 siksi että 500 tarjous ei mennyt läpi kokonaisuudessaan ja nordnet veloittaa kaupankäyntikulun toiseen kertaan, mikäli muutan toimeksiantoa tai se toteutuu seuraavana pörssipäivänä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti