maanantai 10. elokuuta 2020

(Todella) Korkeista tuotoista ja pitkästä aikavälistä

Markkinoilla on ollut viime aikoina  kovaa rallia ja monella sijoittajalla tuotot ovat saataneet olla huimia, jopa 50% tai 60% ytd. Tämä tuntuu johtaneen siihen että monet myös hakevat äärimmäisen kovia tuottoja kovilla riskeillä - ehkä jopa ajattelevat että ne ovat "normaaleja" tai "helppoja" saavuttaa

Kannattaa kuitenkin muistaa, että äärimmäisen korkeita tuottoja ei lähes kukaan* pysty pitämään vuosikausia - usein kyse on suurilta osin myös salkun kovista riskeistä, jotka tuppaavat pidemmillä ajanjaksoilla lopulta kostautumaan, tai ainakin tasoittamaan menoa.

Ja jos vaikkapa 50% pystyisi tekemään vuosittain pitkiä ajanjaksoja, omistaisi lopulta maailman, tai ainakin Suomen.

Esimerkkinä, 10 000€ summa, 50% tuotolla, eri ajanjaksoja:

10v: 577 000 €

20v: 33 miljoonaa €

30v: 1,9 miljardia €

40v: 110,6 miljardia €

Miljonäärit, saati miljardöörit ovat kuitenkin harvinainen näky. Kannattaakin muistaa, että pidemmillä ajanjaksoilla osakkeet ovat tarjonneet ennemmin ~ 10 % tuottoa (ja on paljon hyviä syitä odottaa matalampia tuottoja tulevaisuudessa). 50% lienee liian hyvää ollakseen pitkällä aikavälillä totta.


* On totta että on erittäin kovia tuottohistorioita, kuten esimerkiksi Renaissance Technologies tai Joel Greenblatt & Gotham Capital. Eiköhän suomestakin löydy muutamia kokeneita treidereitä, joilla on pitkä ja hyvin voittoisa track record. Nämä ovat kuitenkin poikkeuksia. Määritelmällisesti kaikki eivät voi voittaa markkinoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti