perjantai 6. joulukuuta 2013

Päivityksiä muutamasta salkkuyhtiöstä

Blogi on viimeaikoina hiljentynyt, sillä kaikenlaista muuta on ollut työn alla. (mm. Pro-Gradu projekti) Lisäksi en ole juurikaan seulonut uusia ostokohteita, koska käteiskassa on kummasti kuihtunut ja lisäksi hyvät kohteet tuntuvat olevan harvassa. Myyntejäkin täytyy opiskelijan tulorajojen paukkumisen pelossa odottaa ensi vuoteen. Koitan kuitenkin aktivoitua enemmän viimeistään vuodenvaihteen jälkeen jolloin käteistä pitäisi olla taas allokoitavana. Kuitenkin, ettei menisi ihan hiljaiseloksi, ajattelin kirjoittaa muutamista salkkuyhtiöistäni, joille on menneen kuukauden aikana tapahtunut yhtä jos toistakin mielenkiintoista.

Strayer Education

Yhtiön osake lähti (taas) osavuosikatsauksen jällkeen rajuun laskuun nollaten sitä edeltäneen melko mukavan nousun. Syynä oli (jälleen) huono uusien opiskelijoiden aloittamismäärä, joka laski edelleen edellisvuoteen, sekä odottamaton palvelujen hintojen leikkaus. Näillä on tietysti pienellä viiveellä isohko tulosvaikutus liikevaihdon laskiessa tulevaisuudessa pienemmästä opiskelijamäärästä ja alhaisemmista hinnoista johtuen. Yllättävin uutinen oli hintojen leikkaus ja kulukuuri. Aikaisemin Strayer on pidättäytynyt leikkauksista ja itseasiassa avasi vielä viime vuonna uusia kampuksia. Nyt myös Strayer on pakotettu tekemään leikkauksia ja laskemaan hintoja mikä osoittanee, että kysyntätilanne yhtiöiden palveluille on erittäin heikko. Yhtiön johto on myös selvästi aliarvioinut tilanteen vakavuuden, sillä mitään puhetta esim. kululeikkauksista ei aiemmin ole ollut, enneminkin päinvastoin.

Täytyy myöntää, että Strayerin tilanne hieman hirvittää, sillä yleinen ilmapiiri for profit kouluja kohtaan tuntuu olevan Yhdysvalloissa erittäin negatiivinen ja tämä varmasti vaikuttaa kysyntään. Lisäksi opintolainatilanne on huolestuttava. Siinä mielessä hintojen lasku voi olla oikeansuuntainen ratkaisu, sillä varmasti yksi suurimmista syistä opiskelijamäärien laskuun on hinta. Hinta ja saatu hyöty eivät selkeästikään kohtaa.

Mielestäni tilanne Strayerin kohdalla kiteytyy kuitenkin seuraavaan: Onko yhtiön liiketoimintamalli pitkällä aikavälillä ylipäänsä elinkelpoinen ? Mielestäni vastaus on kyllä. Koulutus ja inhimillisen pääoman kasvu on tärkein länsimaiden talouskasvuun vaikuttava tekijä ja sen merkitys tulee kasvamaan. Kysyntää koulutukselle tulee siis pidemmällä aikavälillä riittämään ja uskon että Strayer pystyy tässä täyttämään tietynlaisen nichen. (Heikommassa asemassa olevan, sekä työssäkäyvät) En myösään usko, että esimerkiksi nettiyliopistot tai MOOCIT tulevat syrjäyttämään täysin perinteisempiä laitoksia. En usko, että tälläinen opetusmuoto sopii kaikille ja tarve myös perinteisemmälle opetukselle säilyy. Itselleni olisi esimerkiksi varmasti meko vaikeaa suorittaa aivan kaikki etänä. Olen liian laiska :)

Uskon siis että Strayer tulee olemaan hyvä sijoitus pitkällä (5-10v) aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä en uskalla antaa kurssin suunnasta minkäänlaista arvioita. Ehkäpä pulkkamäki jatkuu näin talven ja ensilumien kunniaksi.


Premier Exhibitions

Tässä on toinen viime aikojen laskukuningas. Osavuosikatsauksen yhteydessä Premier kertoi, että neuvottelut LOI:n kirjoittaneen tahon kanssa ovat päättyneet. Ostajan etsiminen Titanicin jämille siten alkaa taas lähtöruudusta. Lisäksi itse liiketoiminna kehitys oli myös heikkoa liikevaihdon laskiessa edellisvuoteen 41 %. (Tämä ei tosin ole täysin vertailukelpoinen viimevuoden kanssa johtuen Titanic -näyttelystä.) Kurssi luonnollisesti laski ja johto sai konffapuhelussa kuulla kunniansa. Mm. johdon eroa vaadittiin aivan suoraan, eikä syyttä.

Jotain hyvääkin, sillä johto hyväksyi hiljattain rajut palkanleikkaukset 90k $ -> 50k$. Lisäksi yhtö ostaa omia osakkeitaan.

Koko sijoitus riippuu täysin Titanic -artifaktien myynnistä ja myyntihinnasta. Voisin kuvitella, että ostajaa etsitään nyt kuumeisesti. Hinta on kysymysmerkki, mutta koska myyntiä on yritetty jo pitkään, luulisi ostajalla olevan neuvotteluvoimaa. Kurssissa on tosin paljonkin turvamarginaalia hinna suhteen vaikka 189 miljoonaa ei saataisikaan, mikä vaikuttaa nykytilanteen valossa epätodennäköiseltä.

Osake on toistaiseksi pidossa, mutta myyntinappi on herkässä paremman kohteen ilmaantuessa.

Tellabs

En ehtinyt pitää Tellabsin osakkeita kuin puolitoista viikkoa kun osakkeista tehtiin ostotarjous. Marlin Equity Partners tarjosi 2,45 $ osakkeelta, joka tarkoitti omaan ostohintaani noin 10 % voittoa. Myin osakkeet, sillä 10 % puoleentoista vikkoon ei ole ollenkaan paha. Toisaalta tarjous oli alle kirjanpitoarvon, eli halvalla kyllä lähti ja itsekin pidin yhtiön "todellista arvoa" korkeampana.

BOBS

Toinen ostotarjousjupakka. Yhtiön johto ja sisäpiiri teki yhtiöstä syyskuun loppupuolella ostotarjouksen. Tarjous tehtiin alle silloisen markkinahinnan. (15,5$ osakkeelta) Suunnitelma vakutti siten alusta lähtien johdon puhallukselta juuri ennen Brasiliaan tulevia isoja tapahtumia. (Olympialaiset ja FIFA World Cup) Onneksi sijoittajat saivat hiljattain äänestettyä tarjouksen nurin ja osakekurssi ponkaisikin tämän jälkeen ylös. Yhtiön kehitys on ollut hyvää ja toivottavasti suunta on jatkossakin ylöspäin.

Teva

Tevan toimitusjohtaja Jeremy Levin erosi, johtuen ilmeisesti erimielisyyksistä hallituksen puheenjohtajan ja suuren osakkeenomistajan Phillip Frostin kanssa. Ilmeisesti erimielisyydet koskivat yhtiön irtisanomisia Israelissa, jossa ne aiheuttivat melkoisen myrskyn. Levinin ero aiheutti osakekurssin laskun ja se myös osoittaa että pakka näyttäisi olevan johtoportaassa sekaisin, mikä on hieman huolestuttavaa. Jeremy Levin oli myös mielestäni hyvin pätevä omaten vahvan track recordin, joten seuraajan löytäminen voi osoittautua hankalaksi. Toivottavasti Levinin toteuttamaa strategiaa ei muuteta, sillä tiukempi fokus kehitystoiminnassa ja kulukuuri olivat mielestäni juuri se mitä yhtiö nykytilanteessa tarvitsee.

Tevan Copaxone patentti on umpeutumassa näillä näkymin ensi vuonna. Vaikka tämä tulee pudottamaan liikevaihtoa ja tulosta reilustikin mielestäni tämä voi olla osakkeenomistajan kannalta jopa hyvä asia. Arvostuseron muihin lääkejätteihin tulisi korjautua koska epävarma "patent cliff" on saatu pois alta. Tevan P/E ensivuodelle on 8 kun se on toisella geneerisellä valmistajalla, Mylanilla, 13 ja lääkejätti Johnson & Johnosnilla 16. Toki kertoimet korjautuvat patentin aiheuttaman tulospudotuksen kautta ihan itsestäänkin, mutta oma näkemykseni on, että myös kurssi tulee nousemaan mikäli Teva pysty pitäämään geneeristen myynnin hyvällä tasolla ja saa muutaman uuden tuotteen putkesta ulos. Lisäksi kululeikkausten tulisi osin kompensoida Copaxonen tulomenetyksiä. Tällä hetkellä tuntuu, että kurssiin on leivottu hyvinkin pessimistinen skenaario patentin raukeamisesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti