Nordnet toi viime viikolla palvelutarjontaansa mahdollisuuden alkaa kuukasisäästää ETF-tuotteisiinsa. Minimisumma kuukasisääsämiselle on 50 euroa ja ETF-korin voi muodostaa itse enintään neljästä eri tuotteesta. Valikoima koostuu iSharesin ja Deutche Bankin db x tracker tuotteista.
Olen jo pidempään pohtinut jonkinlaisen kehittyville markkinoille suunnatun ETF-korin muodostamista, mutta käytännössä kustannukset ovat aina tulleet vastaan, sillä pienissä erissä osto ei ole ollut järkevää johtuen kaupankäyntikuluista. Kuitenkin kehittyvillä (reuna)markkinoilla olisi hyvä olla mukana ja salkkuyhtiöideni kautta en kuitenkaan saa läheskään kaikkialle hajautusta. Tarkoitus olisikin muodostaa "ytimeen" jonkinlainen lovi kehittyville markkinoille. Näiden ETF-tuotteiden paino voisi olla salkusta ehkä 5-10 %. Loppu hajautus kehittyville markkinoille on sitten tarkoitus hoitaa salkkuyhtiöiden kautta. Nyt nordnet tarjoaa viimein tähän ongelmaan ratkaisun, mikä on erittäin tervetullutta.
Päädyinkin siis ottamaan kolme eri DB X trackers ETF-tuotetta kuukausisäästämisen piiriin. Valitsin tarkoituksella sellaisia markkina-alueita joihin suorat sijoitukset ovat käytännössä erittäin vaikeita ja joiden talouskasvu on ollut kovaa. Siis sellaisia markkinoita joiden uskon ylittävän huomattavasti kehittyneiden maiden talouskasvun, mutta joille sijoitusten tekeminen muuta kautta olisi hyvin vaikeaa, riskialtista ja kallista. Tuotteiksi valikoituikin näillä kriteereillä Afrikkaan, Indonesiaan, sekä Vietnamiin sijoittavia ETF:iä. Mielestäni paras tapa sijoittaa reunamarkkinoille, on hajauttaa useammalle markkinalle, sillä kyseessä olevat valtiot ovat usein poliittisesti melko epävakaita ja häntäriski on näin ollen kovempi.
Kirjoitin aiemmin Kiinasta sijoituskohteena, ja olen edelleen sitä mieltä, että Kiinan markkina on tärkein Aasian markkinoista. En kuitenkaan valinnut Kiina ETF -tuotetta sijoituskoriini, koska, kuten aiemmin puhuin, Kiinan sijoittaessa olen erityisesti kiinnostunut kuluttajista, eikä kuukausisäästämisen piirissä ollut valitettavasti kuluttajapainoitteista ETF-tuotetta Kiinan markkinoille. Tapa jolla päästä kiinni kiinalaiseen kuluttajaan onkin vielä auki. Todennäköisin vaihtoehto itselleni on ehkäpä länsimaiset kuluttajatuotteisiin erikoistuneet vahvan brändin omaavat yhtiöt (mm. YUM, MCD, PEP, KO seurannassa).
Afrikka:
Maanosana tuo ikuinen lupaus ei ole vielä päässyt täydellä vauhdilla globalisaation kyytiin mukaan. Indeksi, johon ajattelin sijoittaa kohdistuu Etelä-Afrikkaan, Nigeriaan ja Egyptiin. Valtioiden keskimääräinen talouskasvu viimeisten (7) vuoden aikana on ollut 3,6 %(Etelä-Afrikka), 7,5%(Nigeria) ja 4,9% (Egypti).
Tuote:
DB X-Trackers MSCI EFM Africa Top 50 Capped Index UCITS ETF
Seuraa MSCI EFM indeksiä.
Indeksissä rahoitusalan yritykset ovat suuressa paniossa (n. 50%). Sijoituksista suurin osa on Etelä-Afrikassa (50%) loput ovat Nigeriassa sekä Egyptissä.
Indonesia:
On mielenkiintoista, kuinka tämä maa on varsin vähän otsikoissa tai uutisissa ja monelle varmasti melko tuntematon valtio, vaikka se on itseasiassa maailman neljänneksi väkirikkain maa. Talouskasvu on ollut viime vuodet 5-6 %. Lisäksi kotimainen kulutus on erittäin iso osa taloutta, joten Indonesia ei ole kovin riippuvainen viennistä. Inflaatiokaan ei 5-6% tasollaan päätä huimaa.
Tuote:
DB X-Trackers MSCI Indonesia TRN Index UCITS ETF
ETF seuraa MSCI Indonesia indeksin kehitystä. Pääosa indeksistä on jälleen rahoitusalan yrityksissä, mutta myös kulutushyödykkeillä on melko suuri paino, mikä on positiivista.
Vietnam:
Uskon että Vietnam tulee myös hyötymään tulevaisuudessa suuresti globalisaatiosta. Työn kustannukset ovat edullisiä verrattuna Kiinaan ja Vietnam onkin vetänyt hyvin halpatuotantoa. Maan talouskasvu on ollut viime vuosina keskimäärin yli 6 % tasoa. En ihmettelisi mikäli tuo luku tulisi tulevaisuudessa kasvamaan, sillä Kiinan talouskasvu tulee pakostikin hidastumaan ja kustannustaso ennepitkää nousemaan maan kehittyessä. Tällöin "maailman tehdas" titteli tulee siirtymään ja Vietnam tulee varmasti osaltaan hyötymään tästä. Lisäksi maan osakemarkkina on kokonaisuudessaan, huolimatta viime aikojen kovasta noususta, edelleen melko maltillisesti arvostettu. Esimerkiksi Market Vectors Vietnam ETF (VNM) P/E luku on tällä hetkellä 12.
Tuote:
DB X-Trackers FTSE Vietnam UCITS ET
Seuraa FTSE Vietnam indeksiä.
DB X-Trackers
Minulla on pieniä epäilyksiä kyseisiä tuotteita kohtaan. Käytännössähän nämä Deutche Bankin tarjoamat ETF:t sisältävät liikkellelaskijariskin, sillä ne on toteutettu swap-pohjaisesti. En siis suoraan omista osakkeita, vaan tuote on muodostettu johdannaissopimusten (swap) kautta, jossa vastapuolena on Deutche Bank. Käytännössä siis swapin vastapuoli (DB) takaa aina seurattavan indeksin mukaisen tuoton, mutta itse indeksin mukaisia sijoituksia ei välttämättä tarvitse olla edes olemassa.
Kuitenkin tämä swap riski on rajattu 10 prosenttiin ETF:n NAVista (UCITS direktiivi). Käytännössä vastapuoliriski ei siis voi ylittää 10% rahaston arvosta. Lisäksi DB on niin sanotusti "too big to fail", joten todennäköisyys vastapuoliriskin toteutumiselle lienee melko pieni. Swap pohjaisilla tuotteilla on myös hyviä puolia. Käytännössä ei ole mitään tracking erroria ja varsinkin suomalaiselle sijoittajalle verotuskäytäntö on edullinen, koska osingot voi uudelleensijoittaa verottomasti. Mielestäni edut tasaavat vaakakupin mahdollisten riskien kanssa.
Ohessa on linkkejä (mm. KTR:n vanhempi postaus tiivistää swap pohjaiset tuotteet hyvin) liittyen swap pohjaisiin ETF:iin.
http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2010/04/johdatus-etfiin-osa-6-swap-pohjaiset.html
http://www.etf.db.com/UK/EN/binaer_view.asp?BinaerNr=950
Lopuksi:
Vaikka aionkin ottaa ETF-tuotteet osaksi salkkua, ei tämä muuta lähestymistapaani sijoittamiseen millän tavalla ja jatkossakin suurin osa salkkuani tulee olemaan sekoitus laatuyhtiöitä, sekä vähän seurattuja aliarvostettuja kohteita. Kuitenkin, koska haluan lähtökohtaisesti saada parhaan mahdollisen tuoton markkinoilta, mielestäni myös reunamarkkinoilla tulee olla mukana.
Käytännössä piensijoittajalla ei yksinkertaisesti ole resursseja suoriin sijoituksiin vaikkapa Vietnamiin, joten muunlaiset tuotteet ovat tällöin ainoa vaihtoehto. Nordnet tarjoaa tähän erittäin kustannustehokkaan tavan ETF -kuukausisäästämisen muodossa. Lisäksi frontier-markkinat tarjoavat hajautushyötyjä. Laskin pikaisesti esimerkkinä MSCI:n tarjoaman Africa ja North America -indeksin korrelaation ja arvoksi tuli 0,59. Vietnamin tapauksessa sain itseasiassa negatiivisen korrelaation -0,21. Jokatapauksessa näyttäisi siltä, että reunamarkkinat tarjoavat hajautushyötyä sijoittajalle.
lähteet:
http://www.oecd.org/
Järkevän tuntuisia valintoja ... koska taidan olla itsekin näihin päätynyt :)
VastaaPoistaOlethan huomannut, että myyntikulut ovat sitten 15 euroa, joten kannattaa minusta saada kasaan lähemmäs 1000 € per ETF ennen kuin voi harkita myyntiä.
Milloinkohan Nordnetin KK-säästöön saisi muitakin suuresti hehkutettuja MINT-maita kuin Indonesian!?
Juuri tänään huomasin OP:n alkaneen suositella Meksikon ja Turkin ETF:iä....
Juu myyntikuluja tulee ja siksi en ihan hirveän montaa tuotetta varmaan ota kksäästön piiriin. Tarkpitus olisi kuitenkin useampi vuosi säästää joten uskon että myyntivaiheessa kulut saa suhteessa melko pieniksi. Meksiko olisi kyllä potentiaalinen tulevaisuuden kasvuhirmu ja lähellä maailman isoimpia markkinoita. Turkissa ilmeisesti kanssa kova pol. tilanne päällä ja rohkeimmille kenties hyvät pohjapilkkiajat. Itse en ole tutustunut Turkin tilanteeseen joten en aio sijoittaakaan. Saisivat kyllä tulla mintit nordnetin valikoimiin.
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista