Ohessa pientä yhteenvetoa salkkuyhtiöideni tuloksista. Ajattelin kirjoittaa pienen katsauksen jokaisen salkkuyhtiön kohdalta. Tämä helpottaa paljon omaakin seurantaa.
Fortum:
Fortumin tulos oli erittäin positiivinen yllätys. Osakekohtaista tulosta kertyi koko vuodelta 1,59 euroa ja osinko pysyi eurossa. Kurssisreaktio oli silti jostakin syystä hyvin maltillinen. Veikkaisin että Fortumia on myyty eräänlaisessa symbioosissa mm. E.ONin kanssa. Itseasaissa E.ON on tällä hetkellä paljon maltillisemmin arvostettu. Mielestäni Fortum kuitenkin ansaitsee korkeamman arvostuksen johtuen edullisista ja ympäristöystävällisistä energiamuodoistaan (vesi, ydinvoima). Saksan tämänhetkinen tilanne lienee myös E.ONille haastava johtuen harjoitettavasta energiapolitiikasta.
Valitttavasti Venäjän tuloskehitys ei vielä ollut lähtenyt lentoon. Tätä odotellessa. Ehkä selkein mahdollinen katalyytti kurssinousulle on mahdollinen, ja mielestäni ennen pitkää erittäin todennäköinen, Venäjän tuloskehityksen parantuminen.
Technopolis:
Yhtiön vahva kehitys jatkui vuonna 2012. Liikevaihdon ja käyttökatteen kasvu oli kovaa (15,6%, 17,3%). Vuokrausaste pysyi erittäin hyvällä tasolla ja itseasiassa nousi hieman edellisvuodesta ollen 95,3%. Tulos oli 0,37e ja osinkoehdotus on 0,2e osaketta kohden. Yksi mielenkiintoinen poiminta raportista on myös vuokrasopimusten pidentyminen 26 kuukaudesta 39 kuukauteen. Tämä tekee tuloksesta entistä vakaamman ja ennustettavamman.
Odotan yhtiöltä jatkossakin hyvää kehitystä. Technopolis on keskittynyt kasvussaan Venäjälle ja Viroon ja nähdäkseni mahdollisuuksia kannattavaan kasvuun näissä maissa riittää.
Outotec:
Kevensin Outotec-omistustani hieman juuri ennen osavuosikatsausta. Yritykseltä tuli erittäin hyvä neljännes ja kurssi nousi hieman myyntihinnoistani mutta olen silti nyt paljon levollisimmin mielin Outotec omistukseni kanssa, sillä se ei enää heiluta salkkuani aivan entiseen malliin.
2012 oli vahva vuosi yhtiölle. Osakekohtainen tulos nous 2,81 euroon 1,75 eurosta. Osinkoa yhtiö ehdotti jaettavaksi 1,2e osaketta kohden. Ohjeistus vuodelle 2013 oli melko maltillinen. Liikevaihdon ja operatiivisen liikevoittoprosentin odotetaan paranevan jonkin verran vuodesta 2012. Tilauskanta oli myös vahva ollen 471 miljoonaa vuoden 2012 lopussa verrattuna edelisvuoden 327 miljoonaan (2011).
YIT:
YIT:n tulos ei mielestäni ollut loistava. Liikevaihto ja tulos kyllä kasvoivat edellisvuodesta mutta eivät mitenkään radikaalisti. Osakekohtainen tulos oli 1,37e ( vs.1,25e 2011). Osinkoesitys oli 0,75e osakkeelta. Tilauskanta vuoden lopulla oli 4 % kasvussa edellisvuodesta.
Isoin uutinen varmstikin oli, että YIT jakautuu kahdeksi erilliseksi yhtiöksi. Rakentamispalvelut (sis. Venäjän toiminnan) ja kiinteistöpalvelut (Caverion) eriytetään omiksi yhtiöiksi nykyisestä YIT:stä. Markkinat palkitsivat YIT:n tästä (olettaen että se ei johtunut keskivahvasta tuloksesta) kurssinousulla. Ehkäpä kiinteistöpalvuista saadaan näin enemmän irti ja toisaalta taas Venäjän kovaa kasvua ja tuloskehitystä ei jarruta kiinteistöpalveluiden huono kehitys. Nähtäväksi jää miten tässä omistajien kannalta käy mutta odotukset jakautumista kohtaan tuntuisivat olevan positiivisia.
Nokia:
Nokian viimeisen neljänneksen tulos oli hyvä ja oli pitkästä aikaa operatiivisella tasolla kannattava. Kassatilanne oli myöskin kunnossa nettokassan ollessa 4,4 miljardia. Osinkoa ei jaeta, josta jostain syystä saatiin isokin numero ja mm. Sinkko protestoi ankarasti. Itse en oikeastaan osinkoa odottanut ja jos yhtiö olisi sitä jakanut, niin en olisi välttämättä ottanut tätä mitenkään positiivisena signaalina ottaen huomioon edelleen hyvin epävarman tilanteen. Toki oltaisi voitu jakaa jokin hyvin marginaalinen muutaman sentin osinko, mutta mikä järki tässä olisi ollut?
Ohjeistus vuodelle 2013 oli melko pehmeä. Q1 liikevoittoprosentin odotetaan olevan -2% (+-4%), joten näkyvyys on edelleen heikkoa.
Itse olen asettanut nokialle noin 4e tavoitehinnan, jonka jälkeen alan harkitsemaan loppujenkin osakkeiden myyntiä. Mielestäni nykyinen kassa, Navteq ja patentit antavat yhtiölle "lattian" ja 4e hinta on perusteltu, vaikka toiminta ei kehittyisikään oletetusti. Älypuhelinten kohdalla voi kuitenkin edelleen käydä miten vain, enkä uskaltaisi arvostuksessa luottaa kovinkaan paljoa lumia-perheeseen, vaikkakin edistystä on tapahtunut.
Radiant Logistics:
Ensimmäinen reaktio Radiantin tulokseen oli, että se on pienoinen pettymys. Kurssi oli kuitenkin seuraavana päivän nousussa, joten kaivelin hieman tarkemmin. Liikevaihdo oli kasvussa verrattuna edelliseen kvartaaliin. Nettotulos kvartaalilta oli 0. Putsattuna ketaluontoisista eristä tulos kvartaalilla oli 0,03$/osake ja ebitda 2 miljoonaa. EBITDAn odotetaan olevan seuraavalle kvarttaalille 2,5-3 miljoonaa (johdon mukaan tyypillisesti hiljaisin kvartaali). Tällä ohjeistuksella näyttäisi kuitenkin että Radiant ei tule pääsemään 2013 tuohon 12 miljoonan EBITDA-tavoitteeseen, ellei sitten neljännellä kvartaalilla tule kovaa tulosparannusta. Toisaalta on vaikea arvioida mille kvartaalille uusien yritysostojen aheuttammat kustannushyödyt ajoittuvat (DBA & Marvir).
Radiant tilinpäätöksessä elettiin tosiaan Q2 2013, eli 2013 tilinpäätös tulee tämän vuoden puolivälin jälkeen. Kurssi on toistaiseksi ollut nousussa. Täytyypä vielä kuunnella Radiantin sijoittajapuhelu läpi, ehkä sieltä tihkuisi tarkempaa tietoa.
Talvivaara:
Tarvitseeko edes mainita. Huonosti menee (yllätys, yllätys). Toisaalta ei yllätyksiä huonosti menemisen saralla, joten ehkä sen voi laskea positiiviseksi. Anti on tulossa ja 2013 tuotantoennuste on 18 tonnia nikkeliä. Itse en ole vielä päättänyt mitä tulen tekemään Tavlivaaran kanssa. Vaihtoehtoja on osallistua ja jättää loput talvivaarasta sakkuun haisemaan ja odottamaan parempia aikoja. En nimittäin usko yrityksen menevän nurin. Sen verran pahasti on solidiumilla kädet likaisena että pulju todennäköisesti pidetään pystyssä hinnalla millä hyvänsä.
Toisalta voisin myydä loput, mutta osuus on jo niin pieni että en tiedä onko siinäkään järkeä. Luultavasti odottelen antia ja katson sitten. Nykyisessä ympäristössä merkintäoikeuksien myyntikään tuskin on kannattavaa, koska tällä hetkellä tuskin kukaan haluaa yritykseen koskea.
Outokumpu:
Ui edelleen syvissä vesissä. Operatiivinen tulos oli 76 miljoonaa tappiolla, kassavirran ollessa positiivinen. Jos jotain positiivista pitää hakea niin hintoja on hiljattain korotettu ja tämä tulee mahdollisesti jatkumaan. Lisäksi lupailtiin uusia kustannussäästöjä.
Olen etsinyt kummun kohdalla exit-paikkaa ja odotellut kurssin osittaista nousua, jotta pääisisin myymään. Tämä on toistaiseksi osoittautunut huonoksi strategiaksi joten päätän jatkaa sitä ja odottaa parempaa myyntipaikkaa :D
Strayer Education:
Tulos oli pettymys. Liikevaihto, uusien opiskelijoiden määrä ja tulosmarginaalit olivat kaikki laskussa ja Q1 2013 ohjeustusta jouduttiin laskemaan 1,45$ (1,70$) . Vuodelta 2012 tulosta kertyi 5,76 $. Yrityksen toimitusjohtaja on myös vaihtumassa ja Karl McDonnell korvaa Robert S. Silbermanin. Karl tulee yhtiön sisältä ja on ollut pitkään menossa mukana. Silbermann jää yhä hoitamaan hallituksen puheenjohtajan pestiä. En siis ole vaihdoksesta niinkään huolissani.
Uskon edelleen että ennen pitkää nykyinen tilanne menee ohi ja Strayer tulee olemaan voittajia, sillä he keskittyvät ensisijassa opetuksen laatuun, joka loppujen lopuksi on tärkeintä. Muut alan yritykset ovat lähinnä paniikissa leikanneet kuluja ja tämä ei voi olla näkymättä jollain tavalla opetuksen laadussa. Suuri osa for profit-kouluista on kieltämättä toiminut erittäin harmaalla alueella, mutta julkinen järjestelmä ei sellaisenaan pysty vastaamaan täysin kysyntään, joten uskon että Strayerin kaltaisille laadukkaille laitoksille tulee olemaan kysyntää kunhan kohu menee ohi ja säännöt yritysten toiminnalle saadaan selkeiksi.
Meno kieltämättä hirvittää, sillä osake on laskenut lähemmäs 20% tulosjulkistuksen jälkeen. Vaikka tämä kuullostaa kauppalehden nokia-palstan salaliittoteorialta, niin uskon että for-profit koulujen osakket ovat olleet spekuloijien suosiossa, mikä osaltaan aiheuttaa hurjat kurssiliikkeet molempiin suuntiin.
Teva Pharmaceuticals:
Q4 alitti hienoisesti analyytikoiden ennusteet tuloksen ollessa 1,32$ vs 1,33$ (ilman kertaluontoisia eriä). Koko vuodelle tulos oli 5,35$ (ilman kertaluontoisia eriä). Osinkoa kasvatettiin 15 %. Liikevaihto oli viimeisellä kvartaalilla laskussa verrattuna edellisvuoteen johtuen pääasiassa USA:n kehityksestä. Liikevaihto putosi vertailukaudesta, johtuen vertailukauden tuotejulkistuksista, joita nyt ei ollut kasvattamassa liikevaihtoa.
Teva on edelleen hinnoiteltu maltillisesti. Tämä johtuu Copaxonesta, joka on yhtiön tärkein lääke ja tuo suuren osan liikevaihdosta ja varsinkin tuloksesta. Copaxonen patentti on umpeutumassa 2015 ja tätä on hinnoiteltu kurssiin, mielestäni liikaakin. Tevan ydintoimintaa ovat kuitenkin geneeriset lääkkeet, jota pidän itse riskiä rajaavana tekijänä. Mielestäni Teva on edelleen aliarvostettu johtuen Copaoxone patentista ja mahdollinen lisäostojen kohde. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa että en tunne Tevan tuoteputkea kovin hyvin ja minun pitäisi kaluta se tarkemmin läpi ennen mahdollisia lisäostoja. Arvostus on kuitenkin matala ja pidän siitä että yhtiö on geneeristen markkinajohtaja. Uskoisin että monen maan tiukka budjettitilanne ja kehittyvillä markkinoilla ostovoiman puute tulee pitämään tulevaisuudessakin geneeristen lääkkeiden kysynnän korkeana. Toki kilpailukin on kovaa.
Odottelen vielä tuloksia seuraavilta yhtiöiltä: RSA, Tesco, Telefonica, Mitcham, Automodular, Trigon agri. Etenkin Telefonica & Trigon agri tarkassa syynissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti