keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Kommentteja kirjasta: Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen




Eli luin juuri nordnetin blogistin Jukka Oksaharjun esikoisteoksen Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen läpi ja ajattelin kirjoittaa siitä hieman omia ajatuksiani.

Kaiken kaikkiaan pidin lukemastani. Kirja on helppolukuinen ja se tulikin lukaistua läpi nopeasti. Kirjasta huokuu hyvin kirjoittajan sijoitustyyli ja jos on Oksaharjun blogitekstejä lukenut, niin yhtäläisyyksiä huomaa helposti. Lähestymistapa sijoittamiseen on hyvin Buffet -henkinen ja sijoittamista käydään läpi tästä näkövinkkelistä. Tarkastellaan siis yhtiötä sen liiketoiminnan näkökulmasta, kuitenkin tehden selväksi ero hyvän yhtiön ja hyvän sijoituksen välillä.

Kirja ei vaadi laajoja pohjatietoja ja alkupään asiat olivat lähinnä perusasioita osakesijoittamisesta, eikä teksti ole missään välissä kovin vaikealukuista.  Itse ajattelin aluksi että teos on liiankin peruskauraa, mutta lukiessa eteenpäin asiat kävivät yhä mielenkiintoisemmaksi. Vaikka sitä luulee tuntevansa tunnusluvut ja vastaavat perusasiat, niin Oksaharju yhdistelee näitä ja käy kunkin tunnusluvun käyttötarkoitukset todella hyvin läpi ja täytyy sanoa että opin uusia asioita, joita tulen varmasti hyödyntämään jatkossa.

Esimerkkinä mainittakoon vaikka se kuinka osinko ei vaikuta millään tavalla yrityksen arvoon. Asia on kirjan esimerkin valossa hyvin yksinkertainen, mutta myönnän sortuneeni osakevalinnoissa  korkeiden osinkoprsenttejen jahtaamiseen (Telefonica, Teliasonera) suhtautumatta kriittisesti osingon ja liiketoiminnan tuloksen kasvupotentiaaliin.

Muita mielenkiintoisia kirjassa olleita aiheita oli P/B luvun ja ROE:n yhdistely analyysissä, johdon laadun vaikutus ja kilpailuedun merkitys. Näistäkin pystyin omaan sijoitustoimintaani peilaamaan heti esimerkiksi P/B:n ja ROE:n käyttöä ja olenkin sortunut mm. liialliseen P/B:n tuijottamiseen (Outokumpu) katsomatta kannattavuuden tunnuslukuja tarkemmin.

Jos kritisoitavaa pitäisi keksiä, niin teos on melko lyhyt ja tuntui että osa asioista käytiin läpi melko nopeasti. Tästä johtuen kirja ei toimi esimerkiksi ohjekirjana arvonmääritykseen tai kovin syvälle menevään tilinpäätösanalyysiin.  Lisäksi jos katsotaan akateemisesta näkövinkkelistä niin minua jäi hieman häiritsemään se, että kirjoittajan sijoitusstrategiaa ei juurikaan oltu perusteltu tutkimusten valossa. Onko laatuyhtiöihin sijoittaminen todella parempi kuin passiivinen indeksi? (Itse toki uskon näin jo tämän harrastukseni puitteissa mutta tutkimustieto on aina vakuuttavampaa kuin usko :)) Tästä olisi varmasti löytynyt tutkimusmateriaalia jota siteerata. Toisaalta nämä kaikki ovat varmasti olleet tietoisia valintoja, mutta tavaraa olisi ehkä kaivannut enemmänkin.

Yhteenvetona voin kuitenkin sanoa että kirja on hyvä suomenkielinen johdatus Buffet-tyyppiseen laatuyhtiöiden metsästykseen ja tarjoaa kyllä pidempäänkin harrasteelle hyviä ja käyttökelpoisia eväitä.  Kyllä tätä uskaltaa suositella ja on aina mukava lukea suomenkielisiä alan teoksia.


(Tarkoituksena olisi blogiin laittaa jossain välissä lukemiani teoksia ja ehkä myös kirjoitella niistä jotain. Ehkäpä tämä auttaisi siinä, että saisi luettua enemmän. Nytkin hyllyssä odottelee muutama talous/sijoitusaiheinen teos avaamistaan. Otan myös erittäin mielelläni vastaan lukusuosituksia)

(kuva: http://www.nordnetblogi.fi/20/11/2012/esikoiskirjani-julkaistaan-tanaan/)

1 kommentti:

  1. Päin vastoin! En usko että sellaisia vakavastiotettavia tutkimuksia löytyy, mihin viittaat: "Onko laatuyhtiöihin sijoittaminen todella parempi kuin passiivinen indeksi? (Itse toki uskon näin jo tämän harrastukseni puitteissa mutta tutkimustieto on aina vakuuttavampaa kuin usko :)) Tästä olisi varmasti löytynyt tutkimusmateriaalia jota siteerata."

    VastaaPoista